str. 380
neolithický pohřeb ve vrstvě čtvrtohorní. A. Bordier. Naissance et évolution des idées et des pratiques médicales. Superstitions me'dicales (str. 41,). A. Ho ve-lacque et G. Hervé. Couleur des yeux et des cheveux dans le Morvan -{str. 60.). G. de Mortillet. Age du bronze. Tourbiěres et habitations la-custres (str. 105.). Velmi důkladný článek. L. Gapitan. Les maladies dans les diverses conditions sociales (str.123.). L.Manou vrier. Lavolonté (str. 141.). Ab. Hovelaoque et G. Hervé. Le cvane morvandeau (str. 160.). Doplněk k článku hořejšímu. G. Hervé. La race des Troglodytes magdaléniens (str. 173). V diluvialním poddobí zvaném madeleinském žilo v zápv Evropě výrazné plemeno lidské, nejspíše příbuzné nynějším Eskimákům a Čukčům. Neliší se anatomicky. Fr. Schrader. De l'influence des formes terrestres sur le développe-ment humain (str. 205.). A. de Mortillet. Les torques ou Colliers rigides (str. 237.). O tvrdých neohýbatelných nákrčnících ve všech dobách předhisto-rických. P. Mahoudeau. Types corses (str. 257). Ch. Letourneau. Le passé et l'avenier de la guerre (str. 269.) Válka v minulosti a přítomnosti. Je-li válka nutná, a o prostředcích k jejímu odvrácení. L. Capi tan. L?s habitations actuelles dans le rocher (str. 292,). O dosud obydlených skalních bytech v různých krajích francouzských. A. Bordier. Toxicologie primitive (str. 301.). Velmi zajímavá data o upotřebování jedů u primitivních národů. G. de Mortillet. Statues ancieunes de l'Aveyron (str. 316). Velmi zajímavé ploché stély v podobě piimitivních postav z konce doby neolithické nebo ze začátku doby bronzové. Šat ukazuje k Orientu. K torna se druží i následující článek A. de Mortilleta o skulptovaných kamenech z He'raultu (str. 321.). L. Capi tan. Contribution ä 1'étude de l'influence physique et morale du milieu sociál sur les sujets atteints ďarréts de développement (str. 348.). G. P. M a-houdeau. La depigmentation des primates (str. 365). Příspěvek k rozřešení otázky barvy pleti plemen lidských se stanoviska theorie vývojové. Depigmen-tjce evropského člověka a zároveň poslední opice evropské, magota, udala se za doby diluvialní. Depigmentace tato bude dále pokračovati ve_shodě s pokrokem ochlazení země šířícího se od pólů. L. Manou vrier. Étude sur les variations morphologiques du corps du fémur dans 1'espěce humaine (str. 389). Anthropologické variace vývoje linei aspery a síly symphysy (sploštění zove spisovatel platymerie).    N.

Bulletino cli paletnologia italiana. Diretto da L. Pigorini e P. Strobel. Serie II. T. IX. N. 7.-9. (Parma 1893).

G. Colini. Nálezy v jeskyních u Balzi-Rossi (str. 117.). Důležité. Pigorini. O neolithické stanici u Alby, prov. Como (str. 162.). M e y e r.

0 nefritu na Sicílií (str. 168.). Pigorini. Kadluby na bronzové nástroje nalezené u Cermenato (str. 187.) a mnoho drobných zpráv a recensí.    S.

Archaeologiai Értesiio. Redaktor Hampel József. Díl XII. Sešit

1 —5. (Pěší 1892).

Práce uveřejňované v tomto časopise jsou pro nás velice. důležité. Z velmi bohatého obsahu uvádíme aspoň tyto:

Otto Herman. Pdleolithický nále/^ v Miskolczi (str. 1.). První nález svého druhu v Uhrách, tírovnej o něm český Lid III. str. 284. Ludvík Bella. Dvě nádobv z Purgätallu u Šoproně (Oedenburgu) str. 25. Z doby hallstattské. Géza Nagy. Mohyly u Alsó-Szent-Ivány (župa fejérská) str. 28. Hroby z doby pozdní. Robert Fröhlich. Zbytky římského táboru u Pilis-Maróthu (str. 38.). D r. Val K u z s i n s z k y. Pokroky archaeologických bádání v Římě za posledních 15 let (str. 97) Bob. Fröhlich. Okolí Acquinca a bývalá hranice Pannonie (str. 115). Mikuláš Kubinyi. Poklad bronzů nalezený u Krásné Horky (župa oravská) str. 151. Jan Reizner. Hroby u Szegedu-Röäzke (župa csongrádská) str. 161. D r. Ondřej Józa. Pohřebiště li Karászé (str. 171) se slovanskými esovitými záušaicemi. Štěpán Téglás. Poklad segesvárský (str. 173.). Dr. Ondřej Jósa. Stanice před-historická mezi Rakamazem a Timárem (str. 205). Dr. A. Söter. Nálezy z doby