str. 345

(red. J. Cornelisson a J. Vervliet), Volkskunde, Tijdschrift voor neder-landsehe Folklore (red. ?. de Mont a Dr. A. G i 11 ó ?); Wallonia, Recueil mensuel do littérature orale, croyanees et usages traditiounels (red. Colson, Defrecheux a Willa me). Španělsko: Bnlleti del Centre Excursioniste de Cataluuya v Barceloně. Portugalsko: Revista de si-iencias Naturaes e So-cieas (red. R. Sever ? ? ?. Peixoto) v Portu. Řecko: ????(red, G. Dros sinis) v Athénách, liümunsko: Sezatorea, Eevista pentru literatura si traditiuni popolare ired, O. Gorovei) veFplticeni; Rindunica (red. E. D. S e v a s t o s) v Jasích. Hullandsko: Internacionales Archiv für Ethnographie (red. J. Schmettz) v Leydenu; T'oung pao, Archives pour servir ä 1'étude . .. de l'ethnographie de TAsie Orientale (red. G-. Schlegel ? ?. ? ? ? d i e r) v Leydenu. Dánsko: Dania, Tidsskrift for folkemál og folkeininder (red ? Ny r o p a O. J e s p e r-sen) v Kodani. Švédsko: Nyare bidrag till kännedom om ďe švenska lands-málen ock svenskt folklif (red. Lundell) v Stockholmu. Z maďarských časopisů : Ethnographia, orgán ethnogratieké společnosti uherské a uherského národního musea (red A. H e r r m a n n a J. J a n o s) v Pešti; Ethnologische Mittheilungen aus Ungarn (red. A. Herrmann) tamtéž; Erdély (red. V. Endre) v Kološi. Asie: Indian Antiquary, in Archaeology, etlinology, folklóre, religion . . . (red. R. ?. Kupie) admin. v Londýně; Deutsche Gesellschaft für

Natur- und Völkerkunde Ostasiens.....; North Indian Notes and Qaeries . . .,

A monthly periodical, devoted to the systematic rollection of authantic Notes and Scrdps of Information regarding the Country and the People (red. W. Crooke) v Allahabadu. Amerika: Journal of American Folk-lore (red. W.W. Newell) v Cambridgi ? Bostonu; The Folk-lorist (red. f Fletcher S. Basset t) v Chicagu. Slovanské sborníky jsou čtenářstvu ?. Lidu všecky dobře známy, poněvadž o nicli pravidelně přinášíme referáty. ? posavadním přibyl sborník nový ve Lvově. Viz následující staf.    Z.

*»???? ? ?????, ??????? ?????????, icropii i ?????????« nazývá se nový maloruský sborník, který vydává ve Lvově počínajíc r. 1891 Olga Frankova a rediguje známý spisovatel Dr Ivan Franko, a který vedle jiného bude si všímati také lidovědy. První sešit ukazuje, že se mezi posavadní lidovědné sborníky přihlašuje ku práci sborník nový, s jasným, promyšleným programem, řízený pečlivou rukou folkloristy, osvědčeuého kromě jiných prací pěknými přirovnávacími studiemi v Karlowiczově Wisle Také C. Lid přinese přirovnávací staf Frankovu doplňkem k Tillově článku o Přemyslovi. Sešit je zdoben podobiznou Dragomanovou, provázenou životopisem, psaným od r e-daktora, jenž líčí zásluhy D. o studium folkloristické. Dragomanov podává Materiály pro historii veršů ukrainských (písně vánoční). Dr. H. ? i e-geleisen rozepsal se v znamenité studii o směrech v bádání bájeslovném. S důkladností, kterou známe již z jiných prací ? , rozebírá jednotlivé školy bájeslovné v době novější a uvozuje vždy hlavní díla při jednotlivých autorech. ? historii haličsko-ruských sedláků podávají doklady archivaluí I. Franko a M. Zubři ? kij. 1. Franko na základě studie Féerovy seznamuje čtenářstvo s učením Budhovým, a slibuje na konci pro příští sešity otisk pojednání o Barlamovi a Josefovi, Z dalšího zajímá nás úvaha Kolessova o vlivu Zukov-ského v básních Zaleského, Frankův přetisk z rukopisu starého s poznámkami (??????? i ????? ? ?????), sbírka písní a pověstí lidových. Dragomanov kriticky rozebírá činnost zasloužilého badatele Sumcova, VasHevskij referuje s pochvalou o Karlowiczově Wisle, a mladistvý nadaný Ščurat o ukrajinských obřadech svatebních od Volkova (srv. Č. Lid II 632) a o Černého Lužické svatbě, oceňuje obě výborné práce. Ostatní obsah netýká so směru, kterým se v Č. Lidu obíráme. Pozornosti českého čtenáře neujde ještě zdařilý překlad Havlíčkových Tyrolských elegii od Franka. Z uvedeného obsahu vysvítá, že Frankův sborník zasluhuje povšimnutí a podpory. Předplatné ročně ¦5 zlatých r. č.    Z.