str. 346

* Počínajíc rokem 1894 vydává geografické oddělení družstva. »???. ???????? ????????? ?????????????, ??????????? ? ?????????^ zvláštní orgán periodický pod názvem »3 e ? ? ? ? i ? i ? i e« redakcí předsedy oddělení téhož D. N. Anučina. Za rok budou vydány čtyři knížky 8° po 1O až 15 arších s mapami, fotografiemi a pod. Cena ročně 6 rublů. První svazek již byl vydán. Kromě toho vydává oddělení geografické »????? ???????????????-???^????« (4° v Izvěstijích jmenovaného družstva) v Moskvě. Z

* Annuaire des iraditions populaires, Paris, 1894. Eedakcí P. S é b i 1-lota vydán byl 9. ročník této publikace, vydávané od společnosti „Société des traditions populaires". Sébillot seznamuje tu s činností v oboru studia lidověd-ného za rok 1893 především ve Francii a pak skoro ve všech zemích evropských i mimoevropských. Seznamuje nás s ruchem společností ethnografických, vyčítá všecky časopisy odborné, jmenujo důležitější musea odborná a přidává na konee seznam všech, kdo se obírají studiem folkloristickým a jakým odvětvím. Na konci jsou připojeny ukázky illustrací ze spolkového časopisu. Knížka je vkusně vypravena a důkladně uspořádána. Oplývá hojným materiálem a skoro úplně-vyčerpává údaje, kterých bychom hledali v příruční knížce podobné. Líbí senám zejména úsečnost, s jakou shrnuje Sébillot v stručná data všecky nejdůležitější věci. Knížku tuto pokládáme za vademecum všech folkloristů. Zbt.

@NZ@Časové zprávy.

* Michal Hórnik +. Nenadali jsme se, oznamujíce čtenářstvu-č. Lidu jubileum stařičkého vůdce lužických Srbů (viz III., str. 60), že za krátkou dobu překvapeni budeme žalostnou zprávou o úmrtí jeho. Zemřel náhle dne 22. února t. r. Ocenili jsme zásluhy šlechetného kněze, jenž do posledního dechu pracoval pro milované lužické Srby. Žalostně bědují Srbové slovy faráře Jakuba Skaly: „Tak smy jeho pokhowali, našeho njezapomniteho, jeničkeho Hórnika! „Na Mikiawšku", w starosíawnych rozpadankach cyrkwje swjateho Mikíawša, nětko wotpočuje jeho celo, nam tak předrohe, zo by cákalo na džeií. wstaéa. Tola jeho duch budže žiwy mjez námi, w jeho duchu chcemy my, jeho slabi duchowni potomnicy, dále džělac. Luboše, česó a džak,. kotrež je naš zwěčnjeny póla tysacow blizkich a dalokich sebi dobyl, su so při jeho wotkhadže w njeličomnych horeych dopokazach wutrob-neho podžěla wuprajiie." Budiž zachována Horníkovi v srdci každého Slovana čest a památka vděčná!    Z.

* Spisovatel knihy »?????? ? ?????? ????????? ???????«, ?.-??????????,, 1886, 2. vyd. 1889, řady statí historických v Glas-niku, J. Jastrebov, zemřel.

* Fletcher S. Basset, zakladatsl „Chicago Folk-Lore Society", redaktoi-časopisu „The Folklorist" a hlavní pracovník při sjezdu folkloristickém v Chicagu, zemřel. Ze samostatných jeho prací uvádíme: Legends of the sea a. Folk-Lore Manual. Jménem chicagského družstva vyslovují Fr. Starr a E. W. Clement projev hlubokého žalu nad úmrtím nadšeného pracovníka, jenž uměl znamenitě navazovati styky se všemi společnostmi a časopisy odbornými. Viz; The Folk-lorist, Chicago, T. č. 4. str. 257.    Z.