str. 326

Kterej kůň od hříběte zvozheřiví, vem skořápku vinuejch, vař je s vomanem a dávej mu píti ráno a na večer, vytečou mu nosem a tak se zhojí.

Pro hříbětcí. Nakopati toho metli, co z něho mlatoi (zhamiěky) dělají a myší ouško v vodě svařiti; přičiniž drobet mouky režný, aby se zvokalilo ; pustí se mu ta jeho nemoc spodkem — Jinač. Vezmi pepře na dve Špice nožů, křenu roztřeného ze lžíci, vocta pil žejdlíka a voleje dřevěného ze tři lžíce a do nosu mu to vlíti a jeti na něm až se zahřeje, pustí se nemoc, z něho. — Jinač. Vohříti drobet voctu s husím sádlem, aby nehrubě horký bylo; skrze nějakou trubičku po několikráte nastříkej koni do nosu, a bude zdráv. — Jinač. Kup za dvě kresle šafránu, za dvě voleje, za jednu bobku a dej to všechno dohromady, vyzdvihni koni hubu nahoru a vlej do hrdla mu to, aby pozhřel a potom pusť dolil, dávej mu jísti a pozbude hříbětcí.— Jinač. Volej dřevěnej s mlíkem kozím smíchanej a do hrdla vlítej koni, taky hříbětcí vyhání. Zkušeno jest.

Proti uřknutí koňskému. Kterej by se kůň převrhl a se nadul, uřež ze třech stromů po třech kouskách z každého po slunci třísček a dej mu je s chlebem jísti, a bude zase zdravý — Jinač. Vezmi devět vrškův z ko-štištěte, ze dvauch trámů tři kausky dříví ze světnice, však musíš je na kříž řezati, jako i z devíti bobkův slupin štědrovečerních, tím kouřiti a zhojí se.

Aby koně myší neměli. Ve velkej pátek do slunce ve j chodu zařež holoubě udělaje na něm nožem tři kříže, vyceď tu krev na misku a dokud teplá jest, přeceď skrze šátek nepotřebovaný, natři koňům s ní žíly, a nebudau myší jmívati. Ten pak šátek můžeš sobě pro potřebu další schovati a v nedostatku tej krve můžeš s tím šátkem koně potírati každej velkej 'pátek, než slunce vyjde. Jest tak mnoho platnej, jakobys tou krví z holouběte potíral.

Proti červům anebo roupam. Zito ve vodě vařiti, přidajíce drobet kolzandni mezi to, zahání dobytku koňskému takovou nemoc, To v pravdě jesti. -- Jinač Dej koňům roupník s chlebem snísti, nebude kůň stonati. — Jinač. Šťáva z čerstvých konopí do hrdla dobytku vlitá, moří červy v břiše.

Proti zabodení koně- Vezmi diviznu aneb řepík zelený, stluč mezi dvěma kameny a s tím koni nabíjej a zhojíš ho sobě,

Pupenec ve víně nebo voctě vařenej a koňům píti dávanej pomáhá koním proti myším

Kdyby koně měli žáhu, vozmi skrojek od štědrého večera a soli, pusť na dlaň pysk a natři tím skrojkem a pomůžeš tak od ní.

Kdyby někdy kůň padl a nemohlo se věděti, co by mu bylo, aneb jaký by neduh měl, vlož mu pod jazyk kus kořene z kapradí a počni jej hla-diti a povstane. Jest zkušená věc.

Kdyby koně nechtěli jísti, v novou neděli jdi nahej do svin-skýho chlíva, vem hnoje, vytři s ním žlab a zuby koňům. Kde leží šestinedálka neb dítě nekřtěné, vem hlíny z hrobu a dávej koňům, a budou jísti. — Jinač. Ze studánky, kde je proti polední, vem vody po třikráte a obmývej s tím koně, zase budou jísti. — Jinač. Kdo zajíc má lože, v novou neděli do slunce vej-chodn, vem z toho hnízda tej hlíny a dej ji koňům, budou zase dobře jísti. — Jinač. Vem z trojího panství mateřídoušky, bílej komouice a verbinky a dobře svař a když bude vlažno, do žlabu vlej a zcista vymej, pak zase večer a vlej na šípek.

Aby koně nestonali. Vem košili od nečistej dívky, vyper ji v stud-ničnej vodě a udělej tři kříže na prahu v marštale tou vodou, nebudou koně ani jiný dobytek stonati.

Aby měl.koně tlustý. Kdybys mohl dostat z křtitedlnice vody, když bude k plnu měsíc, dej tři kapky tej vody na chléb a každému koni snísti ráno.

Aby snadné jel. Na Boží narození vem kus provazu od zvonu, dej ho do prostraňků a tak pojedeš snadně.

Vezmi ptáčka střiži íčka, zavrtej ho do žlabu proti klisnám a vem z hnízda sviňskýho slámy teplej, vytírej s ní žlab a z proudu vodou vymývej