str. 322

Panny Marie Karlovské a sv. Jana Baptisty, v jiných pokojích umučení Krista Pána, sv. Šebestian, sv. Anna, Panna Maria Klatovská,. Ježíšek voskový za sklem, 4 ohrazy ze života sv. Václava, pak svaté Rozalie a obraz Mariánský. Jinak bylo tu několik obrazů s kvítím a melouny.

Čteme tu také o značném množství klenotů, dva velké dukáty portugaleser, jeden velký vikariusský, jeden zlatý rubler, zlatý křížek na hrdlo, jiný podobný s 19 diamanty velkými i malými, zlatý prstea s 7 diamanty, 3 zlaté prsteny se šmelcem, speciál-prsten s 15 diamanty a 7 jiných prstenů; dále dvě zlaté galanterie s diamanty a rubíny, jedna s Pannou Marií, druhá se sv. Janem Nep., zápona s diamanty, „halspant" s křížkem perlovým, „oringle" jedny perlové, troje zlaté, jedny s mouřenínama, 8 šňůr granátů. 6 šňůrek drobných perlí, 2 „orumpanty" s dobrými perlami. Od stříbra tu byla „balzámpiksl", dámská tabatěrka, „galanteriepiksl", flaška zlacená, šálek s víčkem, 12 párů nožů, 12 lžic, ve futterale pár nožů zlacených se lžicí, velká naběračka, 14 malých lžic a slánka.

Od majoliky se shledalo 24 džbánků s víčky, 2 bez víček, 14 mis, 21 misek tirolskýcb, 4 kusy „porcionálu". Cínového nádobí hrubého i drobného bylo 286 kusů, měděného 33, mosazného 14, železného 19.

Peřin a polštářů zachováno bylo 45, v dubové truhle napěchováno bylo 16 povlaků na díle s krajkami, 9 ubrusů, 82 servitů, 7 ručníků, „badmantel", 3 prostěradla, fěrtucb, „karaplfutter", deka zelená a jiná červená. Tamtéž uloženo bylo 8 kokešových (kokosových)-růženců. V černé almaře popisuje paní Stránská svou sváteční parádu, korsetl se stříbrnými květy, červený šteprok se stříbrnými krajky, červenou sukni se zlatými květy a širokým portem zlatým, šátek vyšívaný, jeden zelený šátek á jeden bílý, modlitby v zeleném aksamitu a stříbrem kované«

Zajímavé podrobnosti podává kšaft 451eté paní Marie Terezie Davidové, vdovy po úředníku císařského tácu pivního z r. 1736. Mnoho odkázala kostelům a chudým; z šatstva jejího se jmenuje „žampr" černý damaškový, korsetle se stříbrnými prýmky, kukle černá dyky-tová, šteprok šagrýnový, šteprok žlutý, sukně hedbávné i kamrholové (kamelhaar), kožich cajkový, šněrovačky žlutá a růžová, pár aksamitových štuclí, modré punčochy hedbávné; užívala měděného zahřívadla do postele, a v ložnici chovala hrobovou truhlu. Zámožná měšťka Barbora Sládková roku 1758 odkazovala kamrholovou sukni, permpelc (medvězí kožich) jeden nový skořicový, kožich modrý damaškový, fěrtoch dykytový, 2 šteproky žluté, barchanový čepec, červenou šněrovačku, šátek, rukavice plyšové a 2 páry taclí. Paní Dorota černá r. 1760 odkázala lastounové šaty a stříbroý čepec. Alžběta Modrová, která v krámě prodávala melivo a hrách, máslo a sýr, štokfiš a sůl, r. 1746 odkazovala šaty kamrholové, šaty světlé, sukni mezu-