str. 308

Na nápěv v č. L. p. Hruškou uveřejněný, jenž jest variantem od EN. 533 jen málo se lišícím, zpívá se 46. Na krátce, na dlúze, píseň totožná s 27, jen že zde v domažlickém nářečí podaná a o jednu další sloku prodloužená.

Přechod jakýsi mezi první a druhou menší skupinou nápěvů pozorujeme, jak bylo ukázáno, na EN. 92. Zpívajíť se na melodii tu také tři písně (jedna co variant, dvě beze změny), jež zaznamenány jsou již při EN. 10, a jež pro lepší přehled ještě jednou uvádím:

48. Červená růžička, v krvi namočená,

.... já bych ji potrhal, není možná.

49. Slunéčko zachází, potěšení moje . . . že tě, má panenko, nedostanu . ¦ .

Přeškoda má milá, že nejsi upřímná, . . . žes tah hrdáý myslíš si o sobě, že není nad tebe. . .

50. ... Voeras k nám nepřišel, nechoď i dnes; . . . pro tebe sobě smrt neudělám.

V jiné písni vrací se motiv, jejž jsme našli v textu 4.:

47. Cesta zlá, nedobrá, kam si mě zavedla? .... Vedu tě do světa, kde růže rozkvětá, vedu tě do světa, do ciziny. Když se rozcházeli, oba dva želeli, že sobě nemůžou ruce podat.

Nebo odvedený se loučí se slovy, která by se zcela dobře za třetí sloku hodila k písni 49:

53. Má milá hubičko, bude li ti teskno, jenom se podívej na sluníčko: kady sluníčko jde, tady mašíruje . . . naše vojsko.

S nevolí zase odvrací se děvče od váhavého a nevěrného milovníka :

51. ... jdi, chlapče fortelnej, jdi do pekla! . . . kerej vždycky říká: „za dvě léta!" dyž dvě léta minu, von běží za jinú . . .

A o pýše alespoň všeobecně zpívá se:

52. Můj zlatej Matoušku, pejchu máš v kloboučku, . . . však až se oženíš . . . sklopíš oči!

Tedy ani jeden z těchto sedmi textů není mimo souvislost s hlavními myšlénkami písní na EN. 10 zpívanými.

Zajímavý — arci ne poetickým obsahem svým, nýbrž styky svými s jinými písněmi této skupiny — je text nápěvu R. 267. Poněvadž u Erbena se nenalézá, podáváme jej dle Rittersberkovy sbírky celý:

54. Bude-li zas zejtra slunéčko svítit, - musím já mou milou do vsi navštívit; bude-li tam jiný u ní seděti, nemá mne odtud vic ve vsi viděti.

Jestli mně odpoví, že již mne nechce, jinou si namluvím, to velmi lehce; neb jest jich všady dost v každé vesnici, i v městě jest jich dost, v každé ulici.