str. 288

tolik, že v nich nelze viděti přechodní tvary od veleopů k člověku. Jsou to již skuteční lidé, ovšem nízce organisovaní. (Dokončeni.)

Příští sjezd německé authropalogické společností bude se na pozvání vídeňských anthropologů konati v létě r. 1894 vlnnsbrucku na pimátkn toho, že právě před 25 lety v témže místě byl dán podnět k založení německé anthropologické společnosti. Volba místa byla vykonána .jednohlasně, bližší udání času se nestalo a ponecháno bylo rozhodnutí praesidiu. Nejspíše bude sjezd zasedati v měsíci srpnu. Do praesidia zvoleni byli R. Virchow, prof. Waldeyer a předseda vídeňského anthropologického spolku barou Andrian. Generálním sekretářem růstal prof. J. Ranke, lokálním jednatelem zvolen byl známý archasolog innsbrucký, professor geografiena universitě a ředitel Ferdi-nandea von Wieser.

Mapa praehistorických nálezů v Německu. Na anthropologicke'm sjezdu ve Vídni bylo odevzdáno prof. J. Rankemu v Mnichově řízení v hotovení mapy archaeologických nálezů v Německu. Dosud je hotovo celé jižní Německo (Bavory, Vírtembersko, Badensko, Pfalz a Elsasy s Lotrinskem), k čemuž připojí se i mapa Švýcar od majora Tröltsche. Z mipy vypuštěny jsou nálezy římské, ale jen prozatímně ; vkreslí se. jakmile budou skončeny práce komisse, která má vyšetřiti valy římské v jižním Německu.

Signatury nálezů zůstaly, až na zjednodušení ty, na nichž bylo usneseno ve Vídni. Různou barvou značí se pak různé doby kulturní, a to palaeolith karmínem, neolith rumělkou, doba bronzová žlutí, doba hallstattská a latěnská zelení, doba merovejská modří. Nálezy nejistého stáří označují se barvou černou.

Archaeologie na školách v Prusku. Pruský ministr vyučování von Gossler dal zhotoviti zvláštní nástěnné tabule s předměty předhisto-rických nálezů, jež jsou určeny pro školy obecné a střední v Prusku.

Zprávy časopisecké. Nový německý archaeologický časopis počal vycházeti novým rokem ve Virtembersku pod názvem „Fundberichte aus Schwaben". Redaktorem jest E. von Tröltsch.

K otázce cyrillomethodějských křížů na Moravě uveřejnil loni .A. Franz studii ve znrávách vídeňské centrální komisse pro uchovávání a zachraňování památek, *j provázenou illustracemi 43 uvedených památníků. Většina těchto křížů má se za cyrillomethodějské Účel jejich je těžko stanoviti. Říci, že všechny sloužily za mezníky „ist zum mindesten verfrüht". Také se nezdá spisovateli, že by označovaly stará soudní místa, spíše by soudil na památníky postavené na památku událostí, hlavně za účelem smíření vraždy. Nejsou to však náhrobní pomníky (ani ne vrahů ani sebevrahů ani padlých bojovníků). O podobné práci p Šoltově, která již r. 1892 v Českém Lidu byla uveřejněna, spisovatel neví.

V týchž zprávách uveřejnil před tím (str. 78) Rychlý zprávu, že podobných pomníků s vyobrazenými na nich meči, dýkami, sekerami, šípy atd. je mnoho ve východních cechách, a uvádí některé příklady.

Při té příležitosti konstatujeme, že články p. Šoltovými byl vskutku po celé vlasti vzbuzen velký interess, jak svědci kromě jiného i řada podobných příspěvků, popisů a obrazů památníků, která dochází redakci českého Lidu. Příspěvků se schází tolik, že při nejlepší vůli redakce, spokojena aspoň tím, že ruch tento pomohla vznítiti, nemůže všechny — aspoň ne v brzku — uveřejniti, dokud nebude míti více místa k disposici. Budeme za to hledět příslušnou literaturu registrovati. Ň.

*) A. Franz. Alte Steinkreuze und Kreuzsteine in Mähren. (Mittheilungen der Centralcommission 1893, str. 106.)