Obr. 2. Náčrtek geologických poměrů země české.

a potoků byly obydleny a jiné podél mohutnějších řek, na př. Sázavy a horní Vltavy, ne) — nýbrž ze zkušenosti vždy a všude potvrzené, že dobyvatelé neznámé země se přidržují řek jako jediných prostředků dopravních a orientačních.

Rozšíření neolithu v cechách vysvětlíme si však lehce porovnáním mapy p. Šnajdrovy s mapou horopisnou a geologickou. Tu předně seznáme, že kromě vysokých pomezních hor nebyla obydlena i celá českomoravská vysočina, nebo jinak řečeno, obývány byly pouze krajiny, kde vrstvy jen do 400 m. nadmořské výšky ve větších komplexech vystupují (srovn. mapu výšek s vrstvami prof. dr. K. Kořistky v 51. „cechy" v Ottově Slovníku naučném). Dle toho bychom mohli souditi, že rozsazení lidu