str. 275

Je viděti, že se od theorie p. Píčovy mnoho nelišíme. Jako on, i my připouštíme nové přistěhování lidu. Ale kdežto p. P. klade je až do doby, kdy už lid přišel s kovovými nástroji v rukou a s kovovými šperky na hrdle a ramenou, soudíme my, že přišel ještě během své čisté kultury kamenné a v ní po jistou dobu v Čechách žil. Ovšem doba ta netrvala u nás tak dlouho, jako trvala jinde, na severu, v Německu, ve Francii. Ale byla zde. Teprve po některém čase začal přicházeti bronz a s bronzem nová hlubší proměna kultury. Neolithický ráz kultury měnil se povlovně na severu a ve středu Čech v nový ráz, který zoveme únětickým.89) Keramika se zlepšila, zjemnila, dostávala nové tvary. Vedle hojného bronzu objevuje se hojně i jantar, zřejmé nám podávaje svědectví, jakým způsobem nový kov sem přicházel; i obřady pohřební se měnily. Dříve se pochovávalo v massivních skřínkách, nyní skřínek ubývá, hrob se obkládá jen menšími kameny, skrčení mrtvého těla stává se obřadem, a tělo se při tom pravidelně klade na pravý bok. Ale týž lid, který zakládal hroby doby kamenné na severu Čech, který zakládal hroby rázu únětického, nezmizel i později z cech; seděl zde dále, přijal i kulturu prvé doby železné, ale co se s ním potom stalo, nevíme. Nelze říci, v jakém poměru se ocitl k lidu jihočeských mohyl, pokud splynul s ním a s pozdějšími novými proudy přistěhovalců gallských, germánských a slovanských.

Také jeho ethnickou příslušnost nelze na jisto postaviti. Toliko možno se domnívati, vzhledem k zeměpisnému rozložení neolithických a nejstarších hrobů doby bronzové, že přišel, jak jsme již řekli, od severu a ne od jihu, a že tedy velmi pravděpodobně náležel k té skupině kmenové, která seděla v mladší době kamenné na severu Evropy, v nynějším Německu, a kterou zoveme arijskou nebo indo-evropskou. Lid ten beze vší pochyby náležel k čeledi indoevropské. Lze tak souditi i s hlediska anthropologiekého. Blíže však určiti jeho národnost nelze. Byia-li již tehda indoevropská čeleď rozlišena a rozvětvena na větve, s nimiž se později setkáváme: na Gally, Germany, Slovany atd., těžko povědět a ještě tíže je určiti, které z těchto větví přináležel lid, jenž pravděpodobně v době neolithické od severu usídlil se ve vlasti naší. Kdo vidí v tom vla-tenectví, může souditi i na jakési Protoslovany.

Tolik o českém neolithu po stránce archaeologieké.

(Dokončení.)

89) Že lid tento nepřišel již s bronzovou kulturou k nám, svědčí mi také úplná svéráznost a „českost" kultury únětické. Mimo Cechy nenalézáme typických ji charakter) sují cích bronzů. Zřejmo tedy, že se tato nejstarší bronzová kultura, s níž tu a tam se vyskytují ještě kamenné nástroje (srv. pozn. 64), vyvinula u n á s. Kdyby s ní byl přišel lid odjinud, čekali bychom přirozeně vzory její i za hranicemi Cech.