nějším ohledání z poítu vypustit, přece však jich tam zůstane dosti,, o nichž můžeme určitě soudit, že jsou čistě neolithické.

Shrňme nyní ještě jednou vše, co jsme pověděli.

Prof. Smolík a nyní i prof. Píč popírají, že by v Čechách byla kdysi čistá doba nebo kultura neolithická. Z theorie, kterou proL Píč nejnověji vyslovil, lze logicky souditi, že si skutečnost představuje takto: Mezi dobou diluvialní a dobou kovovou byla v osídlení nebo ve vývoji kultury české země mezera, hiát. Kultura nevyvíjela se zde pomalu z palaeolithické v neolithickou a z této v kovovou,-nýbrž na počátku doby bronzové přišel sem nový lid znalý kovu, který kdesi jinde prodělal kulturu neolithickou a přinesl si z ní zbytky, užíval na př. tu a tam kamenných nástrojů nebo je po archaickém obřadu kladl mrtvým do hrobu.

Naproti theorii této soudíme my na základě dat nahoře uvedených i na základě pouhé reflexe poněkud jinak, cechy a Morava, byly po jistou dobu obydleny i v periodě mladší kultury kamenné. Žil tu lid již před tím, než sem-vnikla známost kovůvavtu dobu pochovával zde mrtvé. Zkrátka část nejstarších nálezů, hrobův i bydlišť náleží ještě čistému neolithu. Kov nepřišel sem s novým lidem, jak z theorie p. Píčovy dlužno uzavírat, nýbrž dostal se sem pomalu obchodem, styky s krajinami jižními a snad i východními.

Obraz, který máme o této nejstarší části české praehistorie, jest v hrubých rysech asi následující:

člověk žil v Čechách v době diluvialní i v době neolithické. V nejstarší době byly jednotlivé rodiny jen řídko usazeny po Čechách, ale rozmnožily se během doby, a, jak se zdá, samy se vpracovaly do kultury neolithické. Přerývky v osídlení země nebylo. Ale připouštím, vzhledem k tomu, že se nálezy doby "neolithické a jí nejbližší nejčetněji objevují v severozápadní části země, a že nálezy v těchto končinách rázem svým přibližují se nejvíce nálezům ze sousedních krajin německých, hlavně Saska a Durinska, že se sem nový lid během -neolithu přistěhoval —, jak už pan Šnajdr kdysi soudil87) — nejspíše průsmykem labským. Lid ten četně rozložil se na březích větších řek, hlavně Labe a Ohře, a žil zde po jistou dobu ještě v čisté kultuře neolithické. Zdá se však, že nedlouho po jeho příchodu počaly se do země dostávati první artefakty kovové, nejspíše po obchodní cestě, která spojovala v této době jantaronosné břehy severního moře s pokročilým jihem Evropy a dotýkala se nynějších Čech, táhnouc se přes Moravu.88)

87) Srv. poznámku 21.
88) Srv. mé Lidstvo v době předhistoricke', str. 349.