str. 261

s bronzovou náušnicí, nález již proto vymýtí z neolithické kultury a zařadí jej k bronzové, počíná si po našem soudu nesprávně. Ani konci neolithu ani vlastní době přechodní nemusí nález onen ještě náležeti. Dloubá to asi byla doba, co se podobné drobnosti kovové dostávaly k nám, aniž by byly měly hlubšího vlivu na změnu kultury. Ovšem musíme předpokládat, že jednou stal se příchod bronzů častější; vedle šperků počaly se i objevovat prvé nástroje, první zbraně kovové, a musíme pak uznávat mezi dobou neolithickou a dobou kovovou jistou periodu přechodní, z níž je skutečně těžko ba i nemožno řuditi nálezy buď k starší nebo k nové kultuře.

Nálezů tohoto druhu je u nás hojně, ale jak ukážeme, nechybějí také nálezy, které můžeme směle klásti ještě do vlastní doby neolithické. Jsou nálezy, v nichž drobnosti kovové úplně mizejí v celkovém rázu neolithickém, nebo docela nálezy, v nichž vůbec po kovu stopy se nenalezlo. Kdo tvrdí, že v cechách nejsou, buď jich nezná neb úmyslně pomíjí.

Dříve než přistoupíme k výčtu českých nálezů z doby neolithické a z doby přechodní, chceme zde stručně charakterisovati celkový jejich ráz.

Nálezy sem spadající představují nám jednak zbytky bydlišť, jednak hroby.

Jeskyň obývaných v době neolithické v Čechách neznám, ale na Moravě našly se vrstvy podobné častěji, na př. ve Výpustku, v Pekárně a jinde. Za to setkáváme se u nás dosti hojně s kulturními jamami, nad nimiž anebo vedle nichž si neolithický člověk stavěl svoje chýše, a jejichž obsah nám ukazuje na dobu neolithickou. Po-pelovitá a uhlovitá země je promísena celými i úlomky primitivních nástrojů kostěných, rohových a zejména kamenných, kostmi divokých a domácích zvířat,6) hliněnými přesleny a závažím známé podoby jehlancovité nebo kuželovité, a hlavně keramikou rázu, o němž se ihned zmíníme, pak i řadou jiných drobností. Často nacházejí S3 v jamách i zbytky lidských koster, někdy i opracované a pořezané, jako v Blažimi, Ěepíné, Třmících, Nymburku, Horkách, v Čáslavi, v Přemyšlení a jinde.

Hroby z této doby, jako v okolních zemích evropských, jsou u nás z největší části hroby kostrové; žárové jsou řídké a datování jich nebývá vždy jisté.7) Jisto však je, že se ve střední

6) Zvířata, jejichž kosti se nej^astěji objevují, jsou následující: různé druhy tura (B03 primigenius Rüt., Bos tamus L., Boa brachyceros Rüt.), kůň (Equus cabalhis minor "Woldř., Equus caballus L.), vepř (Sus scrofa palustris Rüt., 3us scrofa L.), ovce (Ovis L.), koza (Capra hircus L.), pes (Canis familiaris intermedius Woldř., C. f. optimae matris Jeitt), zajíc (Lepus timidus L.), jelen (Cervus elaphus L.) atd. Hojné jsou též škeble říční, nejvíce rodu U n i o.
7) Za neolithické má na př. Břetislav Jelínek žárové hroby nalezené jím v L i b n i u Prahy a uKotlářkyv Košířích (Mittheil, der wiener