str. 260

kultury. V řadě francouzských dolmenu našly se kousky bronzu, v ruském nálezu u Utkiny dokonce i železo a sklo, ale přes to všechno celkový ráz nálezův odpovídá rázu kultury neolithické a nálezy správně do ní se zařadí. Pouhá přítomnost anebo nepřítomnost kovu sama nerozhoduje o tom, jestli nález dlužno klásti ještě do neolithu nebo již do doby kovové, ale celkový ráz nálezu. Vyložíme věc ihned. Mluvíme-li o kultuře nebo době neolithické určitého národa nebo kraje, řekněme cech nebo Moravy, máme tím na mysli tu dobu, Łdy v kraji tom žil lid v kultuře charakterisované proti starší době •diluvialní a proti mladší době kovové následujícími znaky: Užíval Mstrojů kamenných, ale již uměleji hotovených, hlazených, vrtaných, hotovil si keramiku zvláštního primitivního rázu, s kterým se i jinde v Evropě v téže kultuře shledáváme; živil se orbou a chovem domácích zvířat, uměl tkáti a stavěl si pevné příbytky, měl vyvinuté obřady pohřební a neznal, nebo lépe řečeno neužíval kovů k hotovení nástrojův a zbraní. Pravíme, že lépe řečeno „neužíval kovů" proto, poněvadž se mohlo snadno státi a také stávalo, že prvé kousky kovové — byly to drobné šperky — počaly se sem trousiti obchodem jako první vzácné a drahé kousky. Přestal však u nás tím lid žíti v staré neolithické kultuře? Přestala příchodem prvních drobností bronzových existovati u nás kultura neo-Jithická a počala kultura doby bronzové? Ne, jistě ne. Kultura té doby a s ní i nálezy mají ještě dlouho v celku svém ráz staré kultury, zůstávají tedy neolithickými, i když se v nich objevuje náušnička nebo prsten z bronzu. Proto i zmíněný nález ntkinský a některé dolmeny francouzské správně se řadí do neolithu. Kmenové na severu Rusi žili dlouho v době kamenné, když se již na jih dovážely z Asie kovy, bronz, železo a i sklo, neboť obchod po Volze a Dněpru k nim nedosahoval. Ještě v pozdní době po Kristovu narození nechodili obchodníci do země Visu (severně od Kázaně). Nicméně kam i obchodník nepřišel, malý předmět kovový přece se dostal. Tak se stalo, že se v nalezišti jinak rázu neolithického vyskytl kousek bronzu, skla, však i železa. Proto obyvatelé utkinští nepřestali žíti v kultuře kamenné.5) Podobně dalo se i u nás. Dokud kov neovládl tak, že nastoupil v obecnější užívání nejen při hotovení šperkův, ale i zbraní a nástrojů, dokud stará keramika neolithického rázu neustoupila novým tvarům, do té doby nemáme práva mluviti o kultuře bronzové v Čechách. Pak teprve smíme měniti název kultury.

Předpokládati jest mezi čistou dobou neolithickou a dobou kovovou dobu přechodní a z té zaradovat nálezy ještě k neolithu nebo již k nové kultuře dle toho, jaký celkový ráz převládá. Kdo setkav se v náleza vedle čistě neolithické keramiky, neolithických nástrojů

5) ????????? ???????? ?????????. I, str. 395 nsl.