str. 259

Upírá-li professor Píč existenci čisté doby neolithické v Čechách, jest jeho theorii podkladem patrně následující soud: Lid, který zde zanechal nejstarší hroby se skrčenými kostrami a který zakládal příbytky své nad částí zachovaných kulturních jam, nebydlil ještě v cechách v té době, kdy neznal kovův a žil v čisté kultuře kamenné. Ale v jeho vývoji kulturním tuto periodu musíme předpokládat. Lid ten přišel sem teprve potom, když se již seznámil s bronzem. Jelikož musíme míti za dokázané, že v době diluvialní byly již cechy obydleny, vysvítalo by z mínění předešlého, že mezi koncem doby diluvialní a dobou, kdy k nám přišel lid s prvním bronzem, nebyly vůbec cechy osídleny. Byla by to tedy theorie hiátu přenesená k nám a rozšířená na celý neolith.

Že lid, který sem dle této theorie s bronzem přišel, žil před tím v době neolithické, toho nejlepším dokladem jsou zbytky neolithické kultury v památkách, jež po něm ostaly; to uznává i sám prof, Píč, vykládnje zbytky ty za „archaický obřad" téhož lidu. Jde nyní jen o to, kde prošel onen lid stupněm neolithické kultury, zda u nás, či jinde. Ten kdo u nás neolith upírá, soudí patrně, že jinde a že se lid onen teprve po projití své doby kamenné přistěhoval. To třeba si logicky domysliti k vyslovené theorii páně Píčově.

VyslovMi se podobné mínění ode dvou předních našich ar-chaeologů, nelze ovšem opříti se mu jen několika slovy. Zejména nyní, když prof. Smolíkovi přibyl nový spojenec v osobě prof. Píce, dostala se otázka do nového stadia. Starý spor nabyl váhy, a proto neváháme vyložiti českým arcnaeologům otázku tu a spolu se pokusíme obhájiti stanovisko jiné, mínění totiž: že v cechách panovala po jistou dobu t. zv. mladší kultura kamenná.

Nejdříve však v jedné věci musí býti jasno. Pozorujeme dávno, že pojem mladší doby kamenné neboli neolithické není u nás dosti jasný, a že bývá od badatelů různě pojímán. Někomu stačí pro charakteristiku hotovení hlazených kamenných nástrojů, jinému úplná neznámost kovu, a mnozí opět jinak se na věc dívají.

My si vymezujeme pojem neolithu poněkud siřeji. John Lubbock, který první navrhl třídění periody kamenné na dvě doby, na dobu starší, palaeolithickou, a mladší, neolithickou, charakterisoval tuto pouze jedním znakem: totiž novou technikou (hlazení a vrtání), kterou se robily kamenné nástroje. Tof definice příliš úzká, jež se hodí sice na velikou část nálezův, ale ne na všechny. Jsou nálezy, kterým taková charakteristika schází, jež však rozumný ar-chaeolog neváhá zařaditi do kultury neolithické. Tak zejména vyskytuje se řada nálezů, při nichž setkáváme se již s kousky kovů, bronzu, zlata nebo docela stříbra, také skla; ale nálezy ty náležejí přes to ještě době neolithické. Náležejí jí proto, že ne jeden, ale řada znaků nám charakterisuje a určuje archaeologické stopne