str. 256

výstavy a Národopisné společnosti českoslovanské takto: Předseda a vrchní inspektor p. architekt Zeyer, sekretář a pokladník p. Dr. E. Kovář, kustos p. Dr. K. Plischke. O pořádání jednotlivých musejních odborů se rozdělí pp. architekt Herain, ředitel F. A. Šubert, Dr. J. Matiegka a Dr. L. Niederle.

Mužský kroj hanácký.

Směs

* Mužský kroj hanácký. (Viz obrázek). Prof, J. K 1 v a ň o v i podařilo se na ethnografických potul-hách po Moravě zachytiti charakteristický typ hanáckého muže ve švarném úboru, který takto popisuje: „Zelenou frydku (špenel) přehodil si přes rameno, zajisté jen aby bylo viděti světle modrý, bohatě pestrými květy vyzdobený 1 a j d í k (vestu). A i tu má nedopjatu: to k vůli srdéčku na předniei košile, nejspíš od jeho „znémiléší" uměle vyšitému. Pás ovšem je široký, p;ivími brky a stříbrnými nitmi ozdobený , i „červeni ce" úzké, přilehlé mají boky samý květ a Pp o d 1 é č k e" mezi červonicemí a holínkovými botami („tvrdéma") vykukující jsou jak padlý sníh".

* Horlivý sbäratel lidových výšivek a krajek ruských D a 1 m a t o v právě vydal 1. sešit objemného sbor« niku fotografií na základě skvostných exemplářů svojí sbírky. Sešit 1. podává výběr 50 obrázků velikoruského vyšívání. Dílo bude vítanou pomůckou při studiu ruské lidové orna-mentiky a lidového umění.

* Prof. Dr. A. Brückner vykládal v Berlíně na sehůzi taměj-šího spolku „Verein f. Volkskundea, jak pověsti z Dalimilovy kroniky se shodují překvapujícím způsobem s pověstmi lužickými.