str. 200

jednak že půda jest vyšší, jednak že střecha na zad něco málo se sklání. Srouben jest z trámů 32 cm tluatých, tak že boční stěny v polovici své výšky se obloukem do vnitř sklánějí. Také zadní stěna se o poznání sklání, činí proto šířka póvalu uvnitř 2'44 m. Po celém povrchu jest nadeptána hlína promíchaná plevami a upevněná kolíky do trámů zaraženými. Střecha šindelová kryje srub tak, že okapy jdou přes stěny. Štítky v předu i vzadu zapeřeny jsou prkny a opatřeny dole přístřešky.

Do vnitř vchází se po třech schodech dveřmi 90 cm širokými a 160 cm vysokými. Jsou prolomeny poněkud na straně ve vzdálenosti 105 cm od levé hrany srubu. Dvéře jsou dvojí: vnější železné, vnitřní dřevěné. Vnitřek (obraz č. 6.) rozdělen jest na přízemek a

Čís. 5. Statek č. 20 se srubem v Kylešoviuích. Pohled z návsi. Kreslil V. Hauer.

patro. Výška přízemí činí 2 m a osvětlováno jest malým čtyřhranným okem v zadní stěně a světlem jdoucím dveřmi otevřenými. Strop přízemí a podlahu patra tvoří čtyři příčné trámy. Do patra vchází se po dřevěných schodech hned na právo za dveřmi poklopem. Patro jest 198 cm vysoké a kryto povalem tak, že tento jest pokračováním stěn a tvoří takto jakési klenutí dřevěné. Osvětlováno jest třemi okénky v zadní stěně a jedním v předu. Poboční podlaha přízemí i patra kryta jest prkny. V obou částech nalézá se obilí v prkny oddělených prostorách, kromě toho jest ve srubu ž i d 1 a, ž i délka (= truhla na mouku), v patře na bidle na přič zaraženém visí hojně slaniny. Pod srubem jest pivnica, do které vzduch se přivádí otvorem vedle schodů na dvoře, dolů však jsem se nedostal.

Ob jeden statek jest srub rolníka Hulvy, zevnějškem i velikostí takový jako Kichtrův. Do vnitř toho jsem nepřišel. Stojí zadní stěnou