str. 199

Stodoly stávají opodál ostatních stavení; v Kylešovicích, v Heř-manicích na př. v zahradě neb až za zahradou. Patrně tam stavěny jsou z obavy, aby snad oheň v stodole vzniklý nešířil se na stáje a naopak. Ve stodole jest humno (= mlat), 2 humenice (= perný) a nahoře pjatro (= vodr 3).

Obilí ukládají ve Slezsku na vyhrazené místo na půdě, kteréžto části říkají sypání, špýchar (Skřipov č. 25). To však tam, kde nemají srubů. Většina statků je má zrovna tak, jako v záp. Čechách, a jsou dřevěné nebo novější zděné. Starých dřevěných srubů jest

Čís. 4. Srub v Kylešovicích č. 20. Pohled ze dvora. Fotografoval řed. K a m b e r s k ý.

dosti v zmíněné již obci Pruského Slezska, v Koutech, v Kylešovicích u Opavy byly čtyři, pokud mi známo, z kterých jeden největší letos zbořili. Srub stává buď hned vedle vrat nebo jest na dvůr do zadu posunut. První případ viděti jest na obrazech č. 4., 5., poskytujících pohledy na srub J. Eichtra v Kylešovicích č. 20 ze dvora i z návsi. Měřením shledal jsem, že jest 5,6 m dlouhý, 4,15 m široký, až ke hřebenu střechy na dvoře přibližně 6 m vysoký. Vzadu jest nižší,

3) Názvy v závorkách na vysvětlenou vzaty jsou ze západních Cech.