str. 198

nalézá se zajisté vždy proti dveřím domovním. V kuchyni jest obyčejně také pec, ohniště, nebo ústa pece, kdežto pe co vin a nej-častěji do jizbečky proniká. Jsou-li ústa pece nízko, vstupuje hospodyně pekouc chléb do prohlubně pod nimi, zvané peklo neba předpeklí (Jakubčovice), aby pohodlněji sázela. Jindy jest peklo uzavřeno poklopem.

Ze síně vchází se dále do jizby a z té do jizbičky, světnic to s okny na náves, na druhé straně síně vedou dvéře do mazale. Po schodech na půdu, do pivnice, je-li zde. Někde mají ještě komoru,

Čís. 3. Bývalá hospoda v Holaisovicích. Fotogr. řed; Kamberský.

ložnici to děveček, šatnu a sklepe k = špižírnu. Účel obou těchto místností bývá zaměňován nebo ještě jiný jest. Vchody do nich jsou z kuchyně nebo ze síně, takže do maštale teprve komorou z pravidla se dostaneme.

V m a š t a 1 i (= konírně) jest ř í z ň a (= řezárna), kde jest řezanka na sečku (= řezací stolice na řezanku), místo pro hříbata, v chlévě vedle stání pro velký dobytek i místo pro telata. Píce dává se dobytku za strzupy (= jesle). Kolna jest z předu otevřena a v ní uschovány jsou vozy, pluby atd. Větším statkům jedna kolna nestači.