str. 197

(látka == nádoba na mléko, smetanu, krajáč, vrhlice). O oblibě její svědčí, že nebývá jí opomenuto ani u nových zděných statků, jenom že tvar její přizpůsoben jest stavivu. Jest prostornější, má zděné sloupy sklenutými oblouky spojené a nad nimi vlastní vikýřovitou střechu. V jednom statku v Kylešovicích jest nad podsíňkou světnička. Pevnými stěnami jest podsíňka opatřena, je-li vcbod z návsi. Takového druhu jest u rodného domku Křížkovského v Holasovicích a u bývalé hospody v téže dědině (obraz č. 3.)-

Ráz budovy a nízká návsí sama sebou vedla k zřízení světnice nahoře a vchod do ní učiniti po schodech vedle. U obou těchto

Čís. 2. Podsíňka v Kylešovicích ě, 20. Kreslil V. Hauer.

staveb povaha místa nedovolovala, aby se vcházelo do vnitř ze dvora. Jest za nimi návrší, a u hospody konečně i pohodlí obecenstva žádalo si vchodu bližšího.

Z podsíňky vejdeme do síně (= domu), jejíž dlažka (= podlaha) jest z hlíny nebo cihlová. Síň je střed stavení, odtud vchází se do ostatních místností. V čísle 17. v Heřmanicích, kde síň jde až na druhou stranu stavení, mají v ní vybudovaný b 1 o t (plotnu) na vaření v létě, aby ve světnici nebylo dusno. Za ním jest pekařský p e c na pečení chleba a vedle kotel na vaření kravám. Jak patrno, zastupuje zde síň kuchyni. Tato, kde jest, povstala přepažením síně,