str. 196

stupky až do patra jdoucí. Před vchodem vyměří se čtverec, jehož jedna strana jest delší než šířka domovních dveří. V každém rohu čtverce vztyčí se kůl a tito sloupové spojí se nahoře příčnými trámci. Podlaha utvoří se tak, že na okraje čtverce urovnají se kameny, na ně položí se trámy, vnitřek pak vyplní se hlínou a prkny přikryje. Stává se, že podsíňka jest na jedné straně pro svah půdy vysoká. V tom případě sloupy nesou i dřevěnou podlahu, pod kterou povstane takto prázdný prostor.

Dva ze sloupů, stojících opodál stavení, nesou i krytbu, která jest jen prodloužením střechy nad stavením. Pobita jest šindelem prc-

Čís. 1. Statek v Holasovicích. Fotografie řed. Kamberskoho.

jeho lehkost. Od podlahy do poloviční výšky muže zapeřena jest podsíňka prkny buď na všech třech stranách, neboť dvírci se zavírá buď proti dveřím, buď na vchodech do ní jen do polovice. V té výši, jako jest podlaha její, jest i pohraáka, náspa, chodník to podél stavení k chlévům. Učiní se jako podlaha podsíňky: na narovnané kameny položí se,trámy, které příčnými, mečíky zvanými, připevní se ke stavení, by se nerozstupovaly, vnitřek vyplní se opět hlínou a vydláždí velkými kamennými deskami.

Podsíňka chrání síň od úpalu slunečního, poskytuje příhodného-odpoěinku za letních večerů a místa podél peření na uschování látek