str. 191

8. Šipka u Štranibn-ka, 9. sluj u M 1 a d č e (také jeskyně knížete Jana) blíže Litovle, 10. jeskyně šošůvecká, 11. Sklep u Vratíkova, 12 Poustevna u Sloupu. II. Kulturní vrstvy: 1. u Předmostí, 2. u Jaroslavic a

3. u Brna.

* Mezinárodní sjezd anthropologický v Chicagu. Jak jsme již oznámili, konal se tento sjezd v čas výstavy chicagské od 28. srpna do 2. září. Nyní, kdy nás došly již obšírnější zprávy o jeho jednání, podáváme o něm zprávu, poněvadž, ačkoliv většinou se týkal Ameriky, přece projednával i leccos všeobecně důležitého Seděni první (v pondělí) otevřeno bylo zajímavou řečí presidenta sjezdu prof. Daniela G. Brintona, jejíž předmětem bylo théina : Národ v anthropologii. Ostatek dne vyplněn byl přednáškou seňora M. A. Munize o trepanaci lebek v starém Peru, G. M. Westa o výsledcích měření flétí severoamerických a dra. Fr. Boase o fysikální anthropologii Severní Ameriky na základech rozsáhlého měření.— Utery bylo věnováno archaeologii a to především americké. Z řady přednášek jsou pro nás důležitější H.C. Mercera o uměle přitesaných kamenných nástrojích, nalepených u San Isidra blíže Madriuu, pravděpodobně stáří palaeolithického, prof. Otise T. Masona o mechanických prostředcích, které vynalézají a vyvinují domorodí pracovníci americké pevniny. Kromě toho mluvil G. H. Perkius o výsledcích archaeologiclsého badání v champlainské dolině, seňor Em. Montes o vysokém stáří peruánské kultury, dr. Karel Lumholtz o badání v cave-dwellerech v Sierra Madre. Největší zájem způsobil výklad pí. Zelie Nuttalové o kalendářním systému staromexickém, svým neobyčejné znamenitým rozluštěním tohoto známého problému. Odpoledne věnováno bylo rozhovoru ve sbírce her anthropologického ústavu. — Seděni ve středu věnováno bylo ethnologii. Z přednášek toho dne zajímají nás více následující: Úvodní řeč dra. Daniela Brintona o starém spojení Ameriky s jinými kontinenty. Řečník kategorie y popřel, že by se v řeči, umění, náboženství, institucích atd. i ve fysickém stavu Američanů uakzaly stopy podobného spojení. Slečna Alice Kletcherova a prof. J. C. Fill more vykládali velice interes-santné n primitivním zpěvu a hudl>ě, rev. S D. Peet předložil memoire o tajných společnostech u ťivokych národů Odpoledne zavládly rozhovory ve sbírkách státního ústavu, kde pref. Otis T. Mason vykládal o iudustrialní výstavě na základech linguistických, W. Holmes podal kritický výklad o vývoji kamenných nástrojů a dr. Cyrus Adler provedl těmi sbírkami musea, jež illustrují dějiny náboženství a ritů. •—¦ Dopoledne čtvrtka věnováno bylo folklóru. Mezi jiným vykládal tu W. W. Newell, že rituál jest dramatisaci mythu a George Kunz o folklóru drahokamů; odpoledne v archaeologickýth sbírkách ústavu prováděl a úvodní řeč proslovil prof. F. W. P u t n a m. — „Náboženství" bylo také předmětem pátečního dopoledne. Dr. Morris Jastrow podal výklad o methodě jeho historického studia, pí. Sarah J. Steven-sonová zajímavý výklad o ritech staroegyptských, F. Pa rry o theorii vztahující se k jistým prvkům náboženského symbolismu. — PosUdní den, sobota, náležel linguistům. Mezi nimi prof. D. Brinton podal krátký přehled o nynějším stavu známosti řečí amerických, dr. Boas klassifikoval řeči severopacifického pobřeží a dr. K. Abel vyložil svoji theorii o příbuznosti řeči egyptské a iečí evropských atd. atd. Sje?d zavřen byl týž den řečí prof. Putnama a Brintona. O všech těchto přednáškách rozvíjela se, pokud čas byl, 'liskusse. Počet cizích delegátů byl však velmi malý (z Evropy se uvádějí pouze dr. K. Peters, dr. Karel Abel a C. St. Wahl). Vůbec, zdá se, účastenství nebylo valné. — Jednání sjezdu budou vytištěna a uveřejněna ve svazku asi o 500 stránkách v ceně 5 shiilinků. Přihlášky přijímá dr. Fr. Boas v Chicagu (Secretary, Departement of Eihnology, Columbian Exposition).

Dle „Science" XXIÍ. No. 554. September 15., 1893.