str. 192

* Archaeologická komise české akademie. Zemský výbor království českého, jemuž bylo uloženo postarati se o podání příslušného návrhu straa záchrany starožitností v zemi čoské, jednal také v příčině té s českou akademií, a požádal ji, aby na základě svých stanov zřídila stálou ?? nisi pro ochranu památek a starožitností, a aby podala své dobré zdání o navrženém základním programu enkety pro zřízení zemského sboru konservatorskébo. Vybídnutí toho uposlechla první třída akademie zvolivši archaeplogickou komisi skládající se z pánů prof L. Pífie a monsign. Lehnera a skriptora Tadry, která již před prázdninami vypracovala odpověď a zemskému výboru ji zaslala. O dalších pracích a organisaci dosud je.lnáno nebylo.

!! Prof. Alfred Ludwig uveřejnil právě v Kroku zajímavou studii „O posloupnosti postupného odvětvování i n d o e v r o p-ských kmenů od pranároda. v níž dochází ? následujícímu výsledku: Od sp >lečného pranároda oddělovali se jednotliví prakmenové p o-s loupne, a to nejdříve Hellen o v 6, pak Italové (tito rozdělili se na Umbro-Osky a Latiny), Keltové (rozdělili se pak na Iro-Skoty a Gallo-brity), Ger mane, Litvoslované, posledními zůstali Irano-Indové. „Vyjma Litvoslovany (a Irano Indy co poslední zbytek bývalého indaevropského pranároda) nebylo žádných skiiponin národu dvou nebo tří nebo více; které by byly měly spolu zvláštní oddělené od ostatních bytí a osudy, ani Italikové s Beky ani s Kelty a tito ani s Italiky ani s Němci, ani Němci s Litvany. Každý z těchto prakmenů hned po svém odstupu od jednoty pranároda do své vlastní neporušené samostatnosti vstoupil. — Litvoslované tvořili skutečně jeden celek, kterému se jen případného pojmenování nedostává." Litvoslované jsou tísně příbuzní s Iranoindy, jak vysvítá z formálního a syntaktického vývoje instrumental«, jenž jest společný těmto oběma skupinám.

* Původ spečených valů. Nový kuriosní náhled o původu spečených valů pronesl nedávno P. A. Schierenberg (Verhandl. der berl. anthr. Gesellschaft 1893 str. 154). Jelikož ho dosavadní náhledy a theorie neuspokojovaly, ohlížel se dlouho po jiném výkladu a přišel koneíuě na následující ideu: Spečené valy poustaly za dob pohanských pálením ohňů velikonočních a svatojanských po léta -vždy ua jednom a témž místě. Žárem tím se na některých místech, ne na celém valu, kameny opálily a slily.

* Zprávy z Ruska. Moskevský anthropologický časopis »???????? ??-???????????????? ?????? ???????? ????????? ?????????????, ??????????? ? ?????????", jenž vycházel dříve redakci a hlavně i nákladem M. Cuaruzjna, přestal roku loňského vycházeti. Letos však učiněn bude opět pokus s dalším vydáváním. Redakci povede tenkráte prof. M. J. Zograf.

* Římské mince na Moravě. Doplňky k seznamu římských mincí, jež přinesl čes' ý Lid z péra J. Kniesa v ročníku minulém, přináší Časopis musea olomúckého str. 81. 68, 70, 113 (1893) od inž. Lad. Červinky a řed. Mušky.

* XXIV. sjezd německé anthropologické společnosti konal se dne 5. srpna v Gottiugách, a ve dnech 7.—9. v Hannoveru. Bližší zprávu podáme, jakmile nás dojdou officielní zprávy jednání. Totéž platí o ruském archaeolo-gickém sjezdu vo Vilně (od 1.—-14. srpna).

* Nová anthropologická společnost založena byla letošního roku v Římě. Piedsedou zvolen známý prof. G. Sergi, místopředsedou C. Bonfígli, sekretáři L. Moschen a G. Mingazzini.