str. 189
lucia, hlavně malované keramice, L. Pigoriniho o terramaře u Casíellacza a A. B. M e ? ? ? a o jantaru sicilském v praehistorii.    N.

Wieder s heim Dr. K. Der Bau des Menschen als Zeugniss für seine Vergangenheit. II. umgearbeitete und vermehrte Auflage. Freiburg und Leipzig, 1893.

G a r s ? n G. G. and li e a d C. H. Notes and queries on Anthropology, edited for the Council of the Anthropological Institute. (II. vydání.) London, 1892. Anthropologický kvestionář.

Nieder le L. Dr. Lidstvo v době předhistorické se zvláštním zřetelem na země slovanské. Praha (Buršík a Kohout), 1893. Stran 760. Dílo ukončeno jest sešitem 24, obsahujícím index a kapitolu úvodní.

? a r r i ě ? e - F 1 a v y. Les sépultures barbares de l'ouest et du midi de la France. Industrie visigothique. Paris, 1893. 4°. S úvodem od barona J. de Baye. Kniha jest velmi důležitá pro studium kultury doby stehování národů. Anthropologická stránka jest tu však zanedbána

Reinach S. L'origine des Aryens. Paris (Léroux). 18°. 124 stran. 2 fr. tO. Jest to neveliká kniha, ale velmi vhodná. Obsahujeť přehled všech dosavadních mínění a sporů o původu Arijů. S anthropologického stanoviska je tu však výkladu nejméně a nejméně dobrého, ačkoliv mnoho lze povědět.

li e i n ? ? h S. Les monuments de pierre brüte dans le langage et les croyances populaires. Velmi důležitá práce uveřejněná v letošní Kevue ar-chéologique.

Brunn Heinrich Griechische Kulturgeschichte. I. Die Anfänge und die älteste decorative Kunst. München, 1893. Obsahuje mnoho důležitého pro praeliistorii jihovýchodní Evropy.

N a d a i 11 ? ? ?. de. Manners and Monuments of Prehistorie Peoples. With. 113 all. Transl. by Nancy Bell. London (Putnám), 1893.

Krause Ed. und Dr. Scholtensack Otto. Die megalithischen Gräber (Steinkammergräber) Deutschlands. (Otisk z Zeitschrift für Ethnologie, 1893.) Berlin, 1893. Popis megalithických pomníku nacházejících se v Staré Marce.

M ü 1 1 o r Dr J. II. Die vor- und frühgeschichtlichen Alterthümer der Provinz Hannover, herausgegeben von Dr. J. Reimers. Mit 240 Abbildungen im Lichtdrucke. Hannover (Th Schulze), 1893.

Mac Rit ? hie David. The underground life. Edinburgh, 18U2. Str. 47. Příspěvek k poznání podzemních staveb irských a skotských.

Latyše.v Bas. Scythica et Caucasiaca e veteribus seriptoribus graecis et latinis collegit et cum versione russica edidit B. L. (??????? ????-???? ????????? ?????????? ? ?????????? ? ????? ? ??????^ ?. ?. ????????) ? -??????????, 1893.

Velmi důležitý svod statí týkajících se nejstarších dějin Ruska a tudy i Slovanu vůbec, jímž se spisovatel patrně uchází o cenu Uvarovskou archaeol. spolku v Moskvě. Díla budou dva svazky a zprávy sebrané zasahati mají až do konce 4. st. po Kr. Pak bude následovati sbírka svědectví spisovatelů byzantských o témže předměte.

???????? ?. ??????????? ???????? ?? ??'???-?. ????, 1892. 8°.