str. 188

ření 63 lebek (většinou ženských) ze starých hřbitovů města Badenu. Index kolísá od 73,7—93,4, index pod 80 mělo 30%, nad 83 22%. U 31 lebek z téže krajiny z hrobů řadových našel Ecker střední míru 73,0, lebky moderní z Karlsruhe naproti tomu mají již 81,1. Jako u nás v Čechách.

Band XXII. Heft I und II. (Braunschweig, 1893.) Red. J. Ranke. L. S t i e d a. Über die verschiedenen Formen der sogenannten Gaumennaht (Sutura palatina transversta), sir. 1. Gerald Montgomery West-Anthropometriscbe Untersuchungen über die Schulkinder in Worcester (Mass.), str. 13. Dr. Paul Krause Über Spuren mensclilicher Thätigkeit aus inter-glac. Ablagerungen in der Gegend von Eberswalde (str. 49). H. Schurtz. Amulette und Zaubermittel (str. 57). V praehistorii. Chr. L. Thomas. Untersuchung zweier Taunus Kingwälle (str. 65).    N.

Correspondenzblatt der deutschen Gesellschaft für Anthropologie und Urgeschichte. Red. J o h. Rauke. (München, 1893) Jahrgang XXIV.

F. Rödiger. Über die Bedeutung der Heidensteine, vieler Höhlen-Felsenwände etc. (str. 4). Fr. II o m m e 1. Die Ausgrabungen in Sendschirli (str. 9). Dr. Teich Die prähistorische Metal'zeit und ihr Zusammenhang mit der Urgeschichte Deutschlands (str. 10). Dr. Platner. Über die mittelalterlichen Bevölkerungsverhältnisso im deutschen Nord-Osten (str. 14, 21, 27). W. von Schulenburg. Mittbeihmgen zur deutschen Volkskunde (str. 18). O loučích v Bavorsku a svítivu v Pomořansku. Části kroje z houby bukové. Sendschreiben des Prof. Dr. M. Benedict an Prof. S e r g i in Rom über die Benenuung'frsge in der Schädellehre (str. 19, 34. Srv. Český L. II., str. 534). J. Messikommer. Die Umgebuug des Pfäffikousees in archaeo-logischen Beziehung (str. 25). Dr. Aug. D e p p e. Entstehung und Zweck der röm. Grenzwälle zwischen der Donau und dem Main (str. 41). Dr. J. Messikommer. Neueste Funde der Pfahlbjute Robenhausen (str. 49). F e r d. von Andrian. Über Wetterzauber der Altaier (str. 57). Následuje pak obšírný referát o sjezdu v Gotingách a Hannoveru, o němž přineseme referát na místě jiném. —

8.

Glasnik zemaljskog muzeja u Bosni i Hercegovini. Urednik K o s t a Hör man. V. 1, 2. Sarajevo, 1893.

Obsahuje opět bohatou řadu archaeologických zpráv, zejména čláuek V. Radimského „Nekropola na Jezerinama u IMtoci kod Bišca" s mnoha obrazy (str. 37 a 237), téhož „Prehistorická sojenica kod Ripóa blizu Bišči" (str. Í29). V prvém popisuje se ohromné pohřebiště z doby. těnské a římské s hroby kostrovými a žárovými (všeho druhu), v druhém zbytky kolové stavby v řece Uně. Čiro Truhelka. Poblíže odregjivanje prehistoričkih naho-gjoja u Bosni i Hercegovini (str. 111) Popis nálezů doby železné, latěnské a závěrečná úvaha o pohřebišti glasinackém. F. Fiala. Prilozi arheologiji Bosně i Hercegovině (str. 145). Popis řady rozvalin a nálezů římských. Důležitý článek Č. Truhelky „Opaske o megalitičkim gromilama hercegovačkim" (str. 232), o megalithických hrobech s kostrami u Gradce. V. Radimský popsal zbytky domu římského u Majdanu (str. 331). Zajímavá je ještě zpráva Em. Lilka, že se v Hercegovino a Bosně dosud tu a tam rozdělává oheň třením dřev (str. 35).    S.

Bulletino di paletnologia italiana diretto de L. Pigorini e P. Str o bel. Serie VI. Torno IX. N. 1—G. Parma, 1893.

Obsahuje články P. Ca šelf ranča o důležitém pohřebišti skrčených kosť r n Fontanelly (Mantova), P. Orsiho o památkách sicilských u Castel-