str. 180

i v Lužici se vyskytující, též o nich se domnívá, že jsou to památky z prvních dob křesťanství v této zemi slovanské. Zajímavo však jest, že o každém tomto domnělém kříži cyrillo-methodějskéra uvádí pověst o vraždách a neštěstích, o žádném však nějakou tradici „cyrillo-methodčjskou". Ačkoli pan Máchal napsal, že nalezl kříže rázu cyrillo-methodějského v okolí města Milevska na Táborsku, pak v okolí Německého Brodu, ano i v Lužici poznal některé kříže podobného rázu, výslovně podotýká: „ovšem, tradic cyrillo-methodějských o žádném z nich jsem neslyšel."

Starobylý nízký kříž kamenný nalézá se u dvora Staňkova, blíže Milevska, v malém příkopě, oddělujícím pole zvané „Brandiburky" od louky sousední. O kříži tom vypravuje lid, že byl postaven na památku smrti „vůdce" pruského, který byl na onom poli zabit „naším" vojákem, a to zastřelen olověným knoflíkem - kulí byl prý nezranitelný. Pověst ta jest v tak živé paměti u lidu, že r. 1866 nastal strach, aby Prusové smrti svého „vůdce" nemstili. Ačkoli o podobné pověsti ke kříži moravskému u Ohnic postavenému se vztahující p. Máchal se zmiňuje, pokládá přece oba kříže za cyrillo-methodějské. Pravděpodobnosti pověsti o kříži staňkovském nasvědčuje topický název pole „Brandiburky".

V okolí města Brodu Německého, blíže cesty do Poděbab, stojí v poli nízký kamenný kříž na místě, kde — - dle pověsti — byli kdysi dva vojáci zabiti. Kdy, pověst neuvádí. Levé rameno kříže toho jest uraženo, ramena ostatní zakulacena v rozích, čímž kříž tento kříži rejkovickému se podobá. Za touto vesnicí Poděbaby jest ještě jeden starobylý kříž, postavený na památku neštěstí: usmrtil prý tu kdysi splašený kůň nějakou ženu.

V Horní Lužici, severně od města Budyšína, stojí nízký kamenný kříž na památku smrti člověka v těch místech bleskem zabitého. 1) Při silnici z Budyšína do Neswačidla (blíže této osady) stávaly tři kříže kamenné vedle sebe. Dva z nich stojí posud, z kříže po pravé straně stávavšího zbývá pouze pahýl. Lid však posud zde „u tří křížů" říká- Dle pověsti zavraždil zde kdysi zrazený milenec svou bývalou nevěstu i muže jejího, když z oddavek vraceli se domů. Vrah pak též sama sebe zabil. Na památku této děsné události postaveny tu tři kříže kamenné.

Jako na jiných křížích toho druhu bývá vytesán obraz zbraně vražedné, tak též spatřiti lze i zde vytesaný obraz sekyry, vyční-

1) Tu budiž podotknuto, že i v Čechách místa v polích, kde byl někdo bleskem zabit — „Božím poslem" zasažen — lid dlouho v paměti chová a jda tudy, křížem se žehná. Po dnes však na místech takových stavěny bývají kříže, jako na př. před málo lety stalo se n silnice z Kolína do Hory Kutné, kde několik lidí najednou bleskem bylo zabito.