str. 162

smíchovský), v níž byly malované nádoby a bronzový řetěz s přivě-seným na něm vlčím zubem, v žárovém pohřbu nalezeny.58) — „H o-mole" slově také veliká mohyla u Dušník (okr. smíchovský), o níž se vypravuje, že nějaký znamenitý vojevůdce v ní pohřben jest. — „Na homolce" u Hrubého Brazdína (Brandýs n. L.) je obvalené místo, na němž se předměty staré středoevropské kultury nalézají, a tu nalezeny také lidské kosti. 59) — „M o h y 1 í k" slově žárové pohřebiště u Dobré Vody (okr. hořický) s korcovými hroby (popelnice) z doby staré středoevropské kultury (bronz, palstáby, srpky a p. 60)

Kromě těchto názvův naskytuje se v Čechách ještě mnoho jiných, na někdejší pravěká pohřebiště poukazujících místních názvův, jako na př.:

U Zeleníc „na Smutném" (okr. slánský) nacházejí se hroby s kostrami z doby posloupné staré středoevropské kultury61) a v „Zelenkách" (u Duchcova) nalezeno v jedné mohyle šest pohřbův, z nichž byly tři žárové a tři kostry, všecko z pozdní doby pohanské. 62) Památky pohřbův a výkonův lidských z pravěku odkryty byly též: „v Želech" (u Nechanic) žaroviště v háji,63) v „Ž e 1 e-vicích" (u Libochovic) pohřebiště,64) v „Ž ele včicí ch" (u Slaného) nádoby pravěké,65) na „Ž a 1 é m vrchu" u Nov. Strašecí, kde se homole s žárovým pohřbem nacházejí,66) na „Žalove" (okr. smíchovský) pohřebiště s kostrami67) a v „Že lan ech" (u Teplic) mohyly s žárovým pohřbem, žárové hroby i bobkaři.68) Dále: „Žel-kovice" (okres hořovický), kde se rozličná pohřebiště a záložné bronzy (palstáby) našly.69) „Na Želeném" a Třebohostic (okr. strakonický), kde staré bronzy,70) v lese „Žalkově" u Skřivan (okr. bydžovský) mohyly,71) a na poloze „Želim" u Brozánek (u Mělníka),

58) Lumír 1852. Jelínek v Miítheil. d. anthr. G. XIV. 184 Pam. Arch. I. 285. X. 171.
59) Pam. Arch. XV. 406.
60) Pokorný v Pam. Arch. XII. 479. Katalog, retrospekt. výst. v Praze 1891. Str. 264.
61) Vocel v Pam. Arcb. II. 293.
62) Vocel, Archaeol. Parallelen I. 791. Pravěk 476 a j.
63) Zprávy v Pam. Arch. III. 191.
64) S chrni tt, Archaeol. mapa z 1. 1856 a Pam. Arch. X. 749.
65) Hoernes v Mitth. d. anthr. G. XIX. Sitzb. S. 28.
66) Pam. Arch. III. 43.
67) S chrni tt, Archaeol. mapa, a Matějka, Crania boh. p. 50 atd.
68) Vocel, Grundrisse 17. Pam. Arch. VII. 512. Fodiseh v Mitth. f. Geech. d. Deutsch. in Bohmea VII. 198. Archiv fur Anthropologie' II. 291 a Verhandlg. d. Berl. Gesellsch. f. Anthrop. 1878 Bd. XI. 16 íitd.
69) Krolmus III. 23, Jelínek v Pam. Arch. XII. 89 a Mittheil. der anthr. G. XVI. 35. Pam. Arch. XIII. 143.
70) L u d i k á r v Pam. Arch. X. 14.
71) Kalina 103. Vocel, Grundzůge zur boam. Archaeol. 17. Památky Arch. VIII. 550.