Čís 3. Domek z Tvrdonic.

Změna další povstala přikrytím vjezdu, tak že domek zdánlivě přijal podobu stavení podélného, povstalo tím navrátí; krytý vjezd bývá ochranou naložených nákladů, s nimiž hospodář nemůže vjeti v čas žní áo stodoly a p. (Yiz obr. č. 1., III. Srv. obr. č. 2.) Kde podoba parcele tomu dovolila, tam změnila se též někdy celá disposice a domek postavil se k silnici vůbec na přič. Nic se při tom neměnilo. (Viz obr.-1., III. Srv. obr. č. 3.) Podotýkám, že je vůbec dosti menších variantů půdorysných, neboť se nikdo neřídil pevně ustáleným rozvrhem, maje dosti pružnosti říditi se přirozenou potřebou nebo jsa nucen poloíióu, kde stavěl.

Malba domků, o níž chci v stati této zde jednati, jo celkem pestrá, živá. Domek celý má temnější nebo i barevnější podnož, asi 70 cm vysoký, a nad ním celá plocha rozvržena je ve veliká pole, podmíněná stavebnými částěmi, náležitě a správně obroubená. Plochy jsou nejvíce bílé, žluté, červené, málo modré nebo zelené, nyní uzříme již i hnědé, temnočervené atd., vůbec v odvozených barvách, což velmi nehezky vypadá. Ozdoba nejbohatší soustředěna na výstupek, na chodbu, síň a kuchyň. V jizbě není mnoho volného místa. Tam pro množství peřin na postelích a ještě větší množství talířů, obrazů a jiných ozdob na stěnách se k bohatému malování nepřihlíželo, jen mezi okny, kde bylo vhodné místo k umělecké výzdobě malířské.