Čís. 2. Domek z Tvrdonie.

zahrádku s nějakým stromem a květinami, hlavně pak s bohatě rozvětvenou révou.

Všimnu si bydliště vlastního, nepouštěje se do popisování dalších budov hospodářských. Domky jsou zdánlivě různého tvaru. Možno je však svésti snadno v jeden základní typ. Naznačil jsem jej na obr. pod č. 1, I. Vpředu nachází se jizba, v středu síň s kuchyní a za ní komora. Vstupuje se do domku malými dvířky mezi domkem a vjezdem umístěnými a jde se po násypu do síně, před níž vystavěn je výstupek, nazývaný jinde též žudro nebo žebrácká

Kuchyň souvisí s předsíní, jsouc jen oddělena asi sáh či něco méně dlouhou a asi střevíc širokou příčkou. Kuchyň tato, vlastně veliké ohniště, asi sáh široké a dlouhé, má nad celou výměrou vystavěný sopouch úžící se zponenábla vzhůru v komín. Veškeré ostatní detaily příbytku netřeba tu vypisovati.

Popsané jednoduché roztřídění domku s žudrem ve dvoře vyskytuje se na jižní Moravě jen zřídka, za to je velmi často v přiléhajících částech uherskoslovenských a až k Prešpurku.

Z domku takového se vyvinula přizděním části násypu či ná-praží složitější disposice s výstupkem položeným v čele vedle jizby as chodbou podél ní vyvinutou. Věc vysvětluje půdorys obr. č. 1., II.