Čís. 4. Žudro čili výstupek čísla 181 v Tvrdonicích

O celkové povaze takových maleb („obrovnávek")- poučí nás nejlépe připojené obrázky, které jsem si pořídil. Na výstupku či žudru lze rozeznati podnož jednobarevně líčenou, plochy pilířků s náplní, pásky a květy obroubené a zakončené ornamentální kytkou, a plochu obloukovou s bohatým, často květovým vyzdobením oblouku. Na této ploše nejrázovitější je ozdoba čtvercové formy, ke které na všech čtyřech stranách připojují se jinobarevnó oblouky. Ozdoba ta vyskytuje se porůznu snad na celém Slovensku, ; .•

y šířce výstupku, kterou, architekti suíitou, zovou, nalézají se taktéž různé motivy ozdob. Jsou zde buď zvláště bohatě vyvinuté kytky, rozvinuté s obou stran k temenu klenbičky anebo po obou stranách řada květů na kratších stoncích (viz obr. č. 4., 5., 6.). V těchže formách vyzdobeny jsou i chodby a síně. Je tu takové bohatství a taková umělecká svoboda s používáním motivů, že se znalci jen srdce směje. Nejlepším případem byla by síňka domku Anny Baťkové