str. 106

Nezbytným odznakem hodnosti družbovské byla silná rákosová hůl s hákem, spaňhelka; mládenci měli rákosové pruty v kotouč nahoře stočené a po celé délce červenou pentličkou otočené.

Hned při první ohlášce přišel družba s dvěma i třemi mládenci do domu nevěsty se vzkazem od rodičů ženicha a od něho samého. Bývalo tu dlouhého říkání, při němž obyčejně všickni k slzám byli pohnuti, zvlášť uměl-li družba svou roli dobře podati.

Od nevěsty šlo se zase k ženichovi, kde se slova dle osob zaměnila. Po té následovalo zvaní osob v domech družiček a ostatních hostů se slovem pánů rodičů s obou 3tran, pak počestného pana ženicha a poctivé panny nevěsty. Zvalo-li se přes pole, konala se cesta koňmo. Koně měli ve hřívě a v ocasech vpletené červené hedvábné stužky. 5)

Mnozí z mládenců oznamovali příchod svůj do vesnice střelbou z malé pistolky. Strojila-li se svatba zvlášť okázale, byli žváči provázeni hudbou.

Lahvičky s dobrou, které se na poctu potkávajícím podávaly, u nejbližšího obchodníka opět se naplnily. Druhé zvaní konalo se týmž způsobem v neděli po třetí ohlášce. Byli-li snoubenci z jedné osady, šli v pondělí ráno před svatbou do farního kostela ke správě Boží, od které se již neviděli až před jízdou do kostela.

V pondělí, někdy teprve časně ráno v úterý, posílali si snoubenci dary: nevěsta ženichovi košile, šátek na krk a kapesníky vlastní rukou šité a vyšívané (aspoň tak každá tvrdila), ženich pak nevěstě botky, punčochy a podvazky, někdy též šátek k čepeni.

V Chrasti ten večer před kopulací sešly se kamarádky nevěstiny u jejích rodičů na malou večeři, kam přišel též ženich s mládencem (byli-li v místě), a tu se pak zpíváním rozličných mládene-ckých písní (Loučení, loučení, což jest to těžká věc a p.) bavili. Při této schůzce upletly se věnečky, které se při oddavkách na hlavy snoubenců kladou; večer ten nazvýval se vitím věnečků.

V úterý časně ráno, v den oddavek, přišli hudebníci, ženichem placení, k bytu nevěsty, kde zastaveníčko, „dobrýtro" nazývané, zahráli.

Současně však rozptýlili se družba a mládenci po osadě, vybízeli pozvané, aby se již připravovali a do domu pánů rodičů panny nevěsty dostaviti se neobtěžovali si. Dalo-li se to jen poněkud uspořádati, byli hosté sváženi a hudbou doprovázeni.

Mezi tím, co se hosté scházeli nebo sjížděli, připravovaly některé důvěrné sousedky nevěstu do kostela, upravujíce jí šat, vlasy a

5) Herbábné pentličky.