str. 86

o kteréž se ještě v patnáctém století děje zmínka. I starší lidé v Mo-štěnici, Dobrčicích a Kostelci vypravují, že „na Krnovech" bývalo kdysi velké město. — Rovněž bylo by záhodno prozkoumati tak zvané „švédské šance" u Moštěnice, kteréž zdají se býti starým hradiskem. Dne 22. července objevil p. Vojtěch Dvořák v Oujezdci v zahradě p. Kozáka předhistorické pohřebiště, a zbytky starých obydlí. Dle výpovědí majitele zahrady, nalezli již před 3 roky při kopání hlíny v zemi neobyčejné množství střepů (popelnic), jichž původ si vysvětliti nedovedli. Bohužel, zachovala se jen jedna popelnice (a ta neúplně), do které bylo dáváno kočkám mléko.

(Pozor, č. 88. ze dne 3. srpna 1893.)

Šišma u Dřevohostic na Moravě. Mezi Šišmou, Kladníky, Hlinském a Pavlovicemi na výšině, ovládající okolní kraj, zjištěno během posledních několika roků pravěké hradisko, t. j. hrazená rozsáhlá osada z mladší doby kamenné. Lid tomu říká „Obránsko". Při pěstování lesa a na polích nalezeno hojně kamenných zbraní. Nad Šišmou v lese „Pálenina" prozkoumáno několik mohyl žárových s hrnci a nádobami většinou ruční práce. Osadě vévodí návrší obstavené se dvou stran chaloupkami a u gruntu p. Hradila spatřiti lze kopeček, 18 m v průměru, obtočený umělým příkopem 5 m širokým. Jevil se jakožto malé opevnění svou podobou ke zbytkům tvrzí záhorských, které jsou též příkopem obehnány. Kopečky mají v průměru 80 —160 m. Od ne-pamětí jmenuje lid kopeček v Šišniě Talířný kopec. Roku 1885 objeven vedle na poli závod pravěkého hrnčířství, vrchovatý klobouk pazourkův a nedávno nalezen poblíž obsidianový nožík. Je to tedy pravdojatně zde zbytek malého osídlení průmyslu pravěkého. Talířný kopec se rozebírá a rovná se jím nová silnice dědinou. Pod Talířným kopcem objevila se 4 m hluboká a 1 m široká prohlubeň naplněná truskami, škváry a rudou železnou a dřevěným uhlím. V právo vedle příkopu objevilo se jakési dvoje malé klenutí. Stěny dolu pod Talířným kopcem i klenutí bylo vypáleno na červeno 13 dm, a pod průsekem příkopu spatřiti lze množství rudy, škvárův a dřevěného uhlí. Všude jeví se spousty popelu ve hlíně tohoto kopce, který je uměle zbudován na šedožluté naplavenině, a 2 m pod ní je pískovcová, užívaná k dlažbě silnic. Lom lupenatý má já Iro stříbrobílé barvy. Na skále nalezli skalaři železný nástroj jako silný hřeb v průřezu čtverce 3 dm širokého. Nástroj má délku 13 dm a silně roztepanou hlavu. Snad užíván byl při kovadlině. Talířný kopec v Šišmě je dle toho památka předhistorického železářství. Zjištění tohoto nálezu odborníky má význam dalekosáhlý pro dějiny vzdělanosti národa našeho. Bude to znázorněno na výstavce v Dřevohosticích 13. t. m.

(Našinec, č. 82. ze dne 19. července 1893.)

Dodatek. Při návštěvě výstavy přerovské měl jsem příležitost shlédnouti v průvodu pp. Dra Stránského, uč. Teličky a P. Přikryla