str. 87

toto dosti záhadné naleziště. Přišedše na místo nenalezli jsme vlastně nic z toho, o čem hoření zpráva vypráví. Byl jsem tudíž poukázán jen na kontrolu zpráv těch u obyvatelstva obce a na ohledání nepatrných zbytků. Dle všech vypovědí velmi určitých našla se vskutku v Talířném kopci při odkopáváuí jeho hluboká jáma se stěnami do červena vypálenými, plná prý strusek. A od té jámy vedla prý ze spodu chodba, co by jí člověk prolezl, ven z kopce k silnici, opět naplněná struskami. Popis tento, je-li správný a věrohodný, ukazoval by skutečně, že se zde jednalo o hlubokou pec, s dolením komínem pro tah a udržování ohně. Věrohodnosti však velmi je na újmu jedna věc. Ústní zprávy neustále mluví o množství strusek kovových — ale nemohl jsem se dopíditi žádného kousku, o němž bych byl mohl, při své povrchní znalosti mineralogie, říci určitě, že to je struska

železná.

Také „strusky železné" ze Šišmy, které byly původně poslány pro výstavu dřevohostickou a přerovskou, nebyly strusky, ale jen kusy vypálené hlíny ze stěny jámy ve středu kopce se nacházející. Typické železné strusky jsme vůbec neviděli, jen strusky podobné těm, jaké při přepálení cihly povstávají. Také jsem marně pátral v hromadě kamení dole po zbytcích tyglíků se stopami kovu, ač jsem našel kusy stěn tlusté nádoby, jež by se za podobný tyglík dobře byla silou svojí hodila. Na vedlejším poli je naleziště střepů staršího rázu.

Dokud tedy nebude nález doložen určitým prohlášením znalce, že několik sklovitých kousků tam nalezených jsou skutečné šlaky rudy železné, nelze s určitostí jen na základě ústních zpráv prostého lidu prohlásiti, že Talířný kopec byl kdysi jakási vysoká pec na tavení železa.

Ať se věc rozhodne jakkoliv, nemění dále nic na tom, že v době středověké mohl býti opevněn valem a na něm postavena malá tvrz, po níž ostatně také není určitějších sledů. — Zajímavo však je, že na vrcholu zbylé stěny při ohledávání přišli jsme v hloubi menší než 1 »t na zbytky dvou dětských koster, jejichž stáří nebylo možno tak na rychlo určiti. Záhodno však bude prokopati znova i zbytek kopce i val jej okružující. Pak se budeme mocí snad určitěji rozhodnouti o pravém významu tohoto zajímavého, ale dosud záhadného naleziště.

L. Niederle.

@NZ@Kritiky, referáty a literatura.