* Drobné zprávy z denních listů.1)

Hostomice v Čechách. V Hostomicích 24. dubna 1892 našel se hrob 2 m dlouhý, 1 m široký a 1"5 m hluboký, v něm 7 kusů hliněných závaží, velká nádoba a střepy jiné menší ornamentované.

(Bohemia ze dne 28. dubna ] 892.)

Ohvalkovice na Moravě. Při kopání hráze na severní dráze u Chvalkovic, okres vyškovský, přišli dělníci v hloubce 2 stop na dvě lidské kostry (muže a chlapce). Větší měřila dobrých 6 stop. Ležely těsně vedle sebe na boku hlavami v nohách. Uprostřed nalézaly se dvě nádoby nízké na způsob hlubokých mis, bez uch, tlouštky na silný prst. Z neopatrnosti se nádoby rozbily. Čelist větší kostry, která byla nápadně veliká, vzal si sebou dozorce dráhy do Nezamyslic. Zdá se zde býti pohanské pohřebiště. — Před 4 roky nalezeny byly při kopání pařezů v lese u Šelešovic 3 kostry s rozličnými nádobami. — Obě pohřebiště nacházela se na kopci Da západním svahu.

(Olomoucký Pozor č. 88, ze dne 3. srpna 1893.)

Horní Moštěnice na Moravě. I. Při stavbě silnice od Horní Moštěnice k Beňovu odkryli dělníci dne 18. července před-historický hrob. Kostra ležela hlavou k východu a při lebce nalezena byla bronzová náušnice. K nálezu povolán byl známý odborník nad-učitel z Domaželic p. Pek. Dne 20. t. m. odkryt druhý hrob, poblíž prvého, směrem k poli. Zde nalezena kostra ženská, značné výše, zachovalejší prvé, s kterou má být učiněn pokus k zachování pro výstavu přerovskou. Přišlo se tu i na zajímavé zbytky starých obydlí. K nálezu se dostavili také pan učitel Telička z Citová a MUDr. Stránský, předseda archaeologického odboru národopisné výstavy a hojně interesentů. Kostry jakož i místo byly fotografovány. Můžeme se tu dočkati mnohých zajímavých nálezů.

(Pózo r, č. 86, za dne 29. července 1893.)

II. Jak jsme již sdělili, byly u Horní Moštěnice nalezeny dvě kostry, muže a ženy, pocházející z doby bronzové, tedy přes 2000 let staré. U hlavy kostry muže nalezena byla bronzová náušnice a u kostry ženské nalezeny byly hliněné korálky. Pravděpodobno jest, že v těchto místech jest asi celé pohřebiště předhistorickó. Už i jméno polí těch „na mrtvých" poukazuje na to. Pozoruhodno jest také, že na nedalekém kopci od místa tohoto „na Krnovech" stávala osada Krnov,

1) V této rubrice chceme občas otiskovati původní zprávy o nálezech po naší vlasti učiněných, uveřejněné v listech denních a krajinských, pokud nás dojdou. Přesvědčili jsme se vícekráte, že nález, jenž byl podobnou zprávou ohlášen, zapadl úplně v zapomenutí, nebof po letech nikdo se již nemůže probírat spoustou novin, aby tam pátral po archaeologických zprávách. Proto budeme hleděti zprávy podobné, byť i kusé a nevědecké, v této rubrice stahovati, vymífujíce ovšem těch, o nichž se dovíme, že vzbudily dostatečné kroky k dalšímu vědeckému spracování. Ct. redakce venkovských listů prosíme pak za zasílání čísel, v nichž jsou obsaženy.