str. 80

náramky atd.38) — „Hrobce" slově pohřebiště s kostrami a žárovým pohřbem v popelnicích u Židovic (okr. roudnický). Předměty zde nalezené patří do mladší doby (železné šipky, nůžky, nože, bronzové přazky atd.39) — „V hrůbcích" říká se nahoře Bohuslavci u Vrcovic (u Písku), a tu nalézají se bronzové předměty, jako : nože, kroužky, plechové mističky, krůtky atd. ze staré kultury.40) — „V hrobcích" a „na hrobce" šlovou polohy u Butovic (blíže Smíchova). Na prvnějších mají dle pověsti za dobývání zdejších Hra-dišfat (hradiště) padlí bojovníci pohřbeni býti, a na Hrobce je pohřebiště.41) — „V Hrobcích" slově pohřebiště na Tetíně (u Berouna) z mladší doby, a „na hrobce" čili „h r o b k a" slově dům „u pěti králů" pod Vyšehradem v Praze k Morani. Dle pověsti mají zde česká pohanská knížata pohřbena býti. Atd.

Mořiny a Moraně. Název z mréti, mor (moři, mors) odvozený, tolik co pohřebiště (sepulcrum, Todtenstatte), místo smrti (srv. Mořena = smrt).

Názvy tyto přicházejí v Čechách zhusta, a ne pouze na polohách lesních a polních, nýbrž také jako jména osad, na něž patrně v pozdější době přešla. Tak na př. M o ř i n a, Mořiny, M o ř a n y, M o r a n y, Moráň, na Morani, Mory, Mu řiče, Po dm orán atd. K nim sluší také přičísti Modřany, Modříce, Modřovice, lodřec42) a pod., a Komora ny, Komorsko, Komořice, Komorovice, Komorno atd.43) — Co jsem doposud vyzkoumati uspěl, shledal jsem, že názvy tyto obyčejně jen na žárových pohřebištích panují, jako na př. „Mořina" slově pohřebiště s h omo 1 emi čili mo-

38) Národní Listy z 1. srpna 1882, zpráva.
39) Zpráva v Para. arch. VIL 577. IX. 431. 961.
40) Kolář, zpráva ib. VIII. 154.
41) Jelínek v Pam. arch. XII. 126 a Mittheil. d. anthr. G?s. XX. 136 i s nálezy zde učiněnými. — Kr olinu s, Staroč. pověsti atd. v Praze, 1843. Díl II. str. 341.
42) Vsouvání a vysouvání souhlásek ze slov a zase do nich je v slov. jazycích obyčejné. U západních Slovanů panuje nejvíce vsouvání zubních dař a jazyčných Ur. Z těch vážím pro náš příklad jen d. Tak vsouvá se do slov mylo ¦— mýdlo, semt — sedm, sálo — sádlo, selo — sedlo, mučenník — mučedník a dialektivní z d ř e t e 1 (za zřetel), po n dravá (ponrava), paždí (paží), škudlina (ikulina) atd. a rovněž tak u místních jmen, jako: J e z d n á (Jezná), Nazdice (Na-zice), P o d 1 a b c e (Polabce), Z d á b o ř (Zaboř) atd.
43) Předsůvka leh, ico, povstalá z M, jest tvar ukazovací k ustálení pojmu