na rozličných místech. Než tuto míním povšimnouti sobě jen oněch míst, která „Kaje" slovou.

„V R á j i", U třech kamenů, na Petříně v Praze, nalezeny byly rozličné kamenné nástroje, zvířecí kosti, mnoho střepův z nádob a přesleny ze staré i mladší doby předhistorickó.28) — „V Ráji", IJ zkamenělé panny, u Berouna, nalezeny byly nádoby.29) — V Ráji u Kočvar (okr. hořovický), kde dle pověsti bezhlavý muž straší, v>kopána byla na žarovišti lidská lebka. — „V Ráji" v Jaroměři vykopány byly lidské kosti30) atd. Kromě toho nalézají se u Prahy „Rajská zahrada" a „v Ráji" slově druhé nádvoří na pražském hradě, o němž se již také Dalimil zmiňuje,31) atd. Ovšem že kromě těchto Rájů také jiné místní názvy, jako: Svatá, Svaté pole, Svatá hora, Vyšeboha, Nižebohy, Bo-hárna, Božná, Zbožná, Zbožnice, Světice, Svatobor, M o d 1 a n y, M o d 1 e n i c e, Modlíce, Věštice a j. v., jež rovněž na někdejší svatyně poukazují, povšimnutí zasluhují; ale o všech rozepisovati se bylo by příliš obšírné. Dostačíť zatím pouhé připomenutí. —

Ohlédněme se nyní na pravěká pohřebiště a obsah jejich.

Z poloh, které po někdejších pravěkých pohřebištích názvy zachovaly, zjištěny jsou dotud:

„Na hřbitůvku" slově poloha u Dobříce (okres smíchovský), kde veliké popelnice a bronzové předměty (hrot z oštěpu) se nalézají.32) — „Na hrobech" šlovou mohyly s žárovým pohřbem u Bechyně.33) — „Pohanské hroby" šlovou mohyly s žárovým pohřbem a s předměty staré středoevrop. kultury, v lese Švařeckém u Žakavy (okr. rokycanský 34). — „Hroby" slově les u Křtěnova (u Týna n. Vltavou) s mohylami rovněž ze starší doby bronzové35) — a „Hroby" sluje poloha s mohylami u Plosina (Hluboka36). — „V hrobech" jmenuje se polní poloha, dosahující od panského dvora přes farní zahradu do městečka Lochovic (okr. hořovický) s žárovými kotlovými hroby z mladší doby.37) — „U hrobů" říká se mohylám u Čichtic (okres vodňanský), jenž obsahují žárový pohřeb s předměty ze staré středoevrop. kultury (bronzové jehly, hrot z oštěpu,

28) J Jel í n e k, Maťerialien v Mitth. d. anthr. Ges. XXI. 26.
29) Poznámka v Pam. arch. II. 235.
30) Petera v Pam. arch. III 778, pozn. 1.
31) Kronika česká z 1. 1282—1314. Kap. 20.
32) Sbírky Městského musea pražského a dr. Štěpána Bergra v Praze.
33) Kichlý v Miltheil. d. anthr. Ges. XXIII. Sitzungsber. S. 55.
34) W Oldřich, ib. XVI. 93.
35) Zpráva v Pam. arch. IX. 657. Richlý, ib. XII. 160. Woldřich v Mitthtil. d. anfhr. Ges. XIV. 214.
36) Woldřich v Mitth. d. anthr. Ges. XIV. 213.
37) Jelínek, ib. XVI. Sitzuug-ber. S. 34.