str. 70

pak nádoby různé velikosti a rozmanitých tvarů dílem bez ouška, dílem s oušky (?); nádoby se nacházely obyčejně u nohou, ale též u hlavy kostry3). Lebky, které jsem do rukou dostal, j-ou následující:

Č. 1. Lebka muže středních let; ze složitých švů začíná šev šípový srůstati; skoro celá pravá polovice švu lambdovitého jest zaujata velkou vsutou kůstkou; zuby jsou silně otřené. — Výčnělky slabé. — Obrys v normě par. jest vejčitý; — týl jest poněkud vypouklý. Obličej jest orthognathní, vysoký, nos vysoký, úzký s ostrým hřbetem; nosní kosti jsou dlouhé, úzké; dolejší okraj otvoru tupý. Lebka zdá se obzvláště v normě occip. vysokou (tvar domkovitý).

č. 2. Lebka staršího muže se z větší části srostlými švy; výčnělky jsou silnější. V tvarech jeví velkou podobnost s předešlou, jen týl jest silněji vypouklý.

Č. 3. Silná leb muže středuích let. Švy složité, v spánka srostlé. v lambdovitém švu malé vautiny. Lebka jeví tytéž tvary jako předešlé ale více hranaté, čelní a temeni hrbole, jakož i týl vystupují silněji (rbachitis?).

č. 4. Leb staršího muže (švy složité, skoro úplně srostlé), vy-eoká, dlouhá, v tvarech podobná předešlým.

Dále jsem obdržel jednu hořejší alceoprogaathní čelist s dlouhým patrem a silně vyvinutými přednosuími jamkami, a 2 úzké dolejší čelisti se špičatou bradou. Veškeré čelisti zdají se pocházeti od vysokých obličejů.

V mladoboleslavském museu se nacházejí tři lebky z téhož pohřebiště, o nichž mi Dr. Niederle laskavě zaopatřil následující zprávu 4):

M. B!. č. 35. jest lebka maže s dosti mohutnými nadobočnými oblor.ky a s nápadně vypouklým týlem, č. 36. lebka ženská se slabými nadobočnými oblouky, se zachovalými švy, též s nápadně vypouklým týlem a s prognathním obličejem bez přednosních jamek, konečně č. 37. lebka muže se švy částečně srostlými a s týmže tvarem týlu. Rozměry jsou připojeny v tabulce měrám ostatních lebek ře-povských.

Vidíme, že všechny lebky ve svých tvarech i rozměrech mezi sebou souhlasí; přináležejí patrně typu řadových hrobů germánských (žalovskému); střední index š:d je-t 74'23 (71-94—76'U); — dolichocefalní (ind. 70—74'9) jsou 3 = 43%, mesocefalní (75— 79"9) čtyři = 57%, brachycefalní žádná.5)

3) Kamenný klín byl asi jen náhodou soui zanesen.

4) Měřil je r. 1890 p. MUC. líud. Kiinipf.

5) Pan prof. Píč (Památky archaeol. XV. str. 710) vykopal na témže pohřebišti několik lebelt, jež sám na rychlo a velmi nedokonalým nástrojem změřil. Preto uvedených jím měr (indexy délkové 75 67, 75-5, 90-4, 87-77, 33 65, 91 71, 74 63) nelze užiti, dokud nebudou pověřeny.