str. 68

ským; upomíná velmi na lebky mněňanské- Obrys v normě occip. pentagonaloí; obličej jest orthognathní, čelo rovně stoupá; očnice jsou čtyřhranné, šikmo postavené; nosní kosti jsou široké, více ploše položené; lícní důlky jsou hluboké; v právo nachází se stenokrotafie.

Lebka z hrobu č. X., ženská, velmi chatrná, se špatným chrupem; švy jsou jednoduché, jen šev lambdovitý složitý. Lebka jest dlouhá, úzká a vysoká, má silně vytáhlý týl a jeví rozhodně typ lebek nejstarších.

Č. XI. Kusy lebky mladé ženy, nad ušními otvory zeleně zbarvené, prozrazují, že lebka přináležela asi k lebkám krátkým, tedy k typu libčanskému (Index 80—83).

Č. XII. Lebka staršího muže: švy začínají srůstati. Lebka jest postmortálně silně smáčknuta, soudil bych však na index 85—86 (?). Dle kulatých tvarů příslušela k typu hradskému. Obličej byl prognathní, silně alveoprognathní, očnice spíše vysoké, nos střední.

Č. XIII. Kusy lebky mužské středního stáří s krátkým týlem a vůbec s kulatými tvary. Soudil bych na index 78—80. Lebka přináleží typu libčanskému.

Č.XV. Lebka muže středního stáří: jednoduché švy a zuby zachovalé. Lebka jeví typ libčanský s vejčitě oválním obrysem s krátkým týlem v normě par. Obličej jest orthognathní, alveoprognathní. Očnice jsou ovální, málo šikmo postavené, nos vysoký, úzký.

Č.XVI. Lebka mladší ženy s typem lebek libšicko-mněňanských; švy jsou jednoduché, clirup zachoval}'. Obrys v normě par. podobá se vejčitému oválu s poněkud delším týlem. Čelo jest klenuté, obličej orthognathní, alveoorthognathní. Obličej jest úzký, očnice střední, šikmo stojící, ovální, nosní kosti široké a ploché.

Č.XVIII. Lebka muže středního stáří: jednoduché švy a všechny zuby zachovalé; norma par. jeví krátký, hranatý ovál (rhachitická) s krátkým plným týlem, norma occip. široký oblouk s nízkým klenutím a silný torus occip. čelo jest klenuté, obličej orthognathní, alveoorthognathní; nosní kosti jsou hluboko pod silnými nadobočními oblouky zasazeny; dolejší okraj nosní jest tupý, očnice čtyřhranné. — Lebka vykazuje tvary typu libčanského a hradského.

Č.XIX. Kusy lebky starší ženy (švy začínají srůstati) prozrazují zřejmě typ lebek nejstarších, jak svou délkou (soudím na index 67—68) a výškou, tak svým plochým čelem a vytáhlým týlem.

Přehled: Ze 14 lebek lovosických, které teď v celku po ruce mám, jest 6 (42,9%) brachycefalních, 4 mesocefalní (28,5%), 2 (44,3%) dolichocefalní, a 2 (14,3%) extremně dolichocefalní. Střední index všech jest asi 77,58. Typu libčanskému a hradskému přináleží 8, typu nejstaršímu 2, ostatní pak typu řadových hrobů germánských a typu libšicko-mněnanskému.