str. 66

Č. 49. Lebka ženy (?) se silně otřenými zuby (několik chybí). V normě par. jeví se nám obrys v podobě vejčitébo oválu s poněkud delším avšak kulatým týlem. Čelo jest nízké, klenuté. Obličej jest orthognathní, alveoprognathní, nízký s nízkými očnicemi. Nosní kosti jsou ploché, široké, vyvstávají.

Č. 50. Zadní část Ibi ženské s vytáhlým týlem, připomínající typ lebek žalovských. Soudím na index 74,0 (?).

Stenokrotafie nebyla u žádné z lebek zjištěna, předaosní jamky jsou však u č. 48 silně vyvinuty, u č. 44 a 49 naznačeny; č. 41 a 43 mají tupý dolejší okraj nosní. U č. 42, 45 a 49 jsou švy složitější, u ostatních jednoduché. U č. 43, 47 a 50 svědčí zelené zbarvení nad uchem o tom, že byly lebky okrášleny záušnicemi.

Přehled: Střední index š:d těchto lebek jest 78,80, v:d = 70,82, v: š = 93,49, ind. obličeje = 84,24, ind. svrchní části obličeje = 48,04, ind. očnic = 86,38, nosní = 52,42.

Z lebek přináleží 30—40% krátkolebcům, 30—40% středo-lebcům a 30% dlouholebcům. Krátkolebé zachovaly ještě nejvíce čisté typy. Některé z nich, ještě více však ostatní lebky, vykazují míšení charakterů různých typů, jaké již při prvně popsaných lebkách z téhož naleziště bylo nápadné. (Crania bob. I. str. 87.)

Libochovamy. Koncem května 1892 byla nalezena v Libochova-nech u hraběcí sušárny (na pokraji vesnice proti Hrádku, kde se silnice křižuje s drahou) v písku kostra dívčí, pokrytá jen několika kameny a ozdobená 7 bronzovými záušnicemi S-ovitě zakončenými.1) Lebka vykazuje zelené zbarvení na obou kostech spánkových, švy jsou jednoduché, jen v lambdovém švu je několik vsutin. Symphysa kosti basilární jest zachována, ze zubů vylézá teprv první trvalý třenovní (stáří 10—11 let). Lebka jest krátká, vykazuje typ libčanský se silněji vystupujícími hrboly čelními a temenními a s krátkým týlem. Obličej' jest nízký, očnice čtyřhranné, vodorovné, nosní kosti dosti ploché, široké; dolejší okraj nosní jest tupý.

Litoměřice. Ye své práci „Crania bohemica" I. str. 124 popsa-jsem lebku z jednoho pohřebiště poblíže Litoměřic. Zde následuje popis čtyř. lebek, které se chovají v průmyslovém museu v Litoměřicích a pocházejí ze dvou jiných pohřebišť (A, B).

A. Při rozšíření nádraží v jižním konci města nalezena byla

kostra, mající u nohou nádobku typu pozdního, t. j. hrnec se širokým

otvorem a s vlnicí mezi dvěma vodorovnými čárami kolem břicha, na

kruhu hrnčířském robený, bez znamení na dně (v = 12,4, průměr

okraje 15,5, dna 7,2 ctm, největší obvod 47,8 dm). Lebka pochází

1) Na nich je opět znatelno, že byly poblíž zatočene'niu konci připevněny (srv. Crania bohem. I, tab. IX., obr. 8., a Český Lid II. str. 706).