str. 44

vínky měly, totiž zámožnější měly černým hedvábím a chudší černým harasem vyšité; pak vzadu vrkoče se tvořily kol hlavy a jednou mosaznou jehličkou se připjaly, která čtvrt lokte dlouhá byla.

Nosily také některé černé kabátky, ale s menšími faldy, některé, a fo větší počet, nosily kabátky bělavé, a nyní (r. 1830) již bílé nosí; nosily je bez kraklů až do r. 1812, kdy krákle nastaly; sukně měly vesměs barvy bělavé, mezulánky řečené, a dole na nich pentle byly. Sukně byly velmi krátké, ale nyní nosí se o něco delší a pak rozličné materie, čajky, hedvínky a mízové (myškové) barvyr pentle na nich, tak že mnohá má dražší pentle na sukni, než celá sukně stojí.

Punčochy vesměs mají červené a střevíce telecí, na nártech veliké mašle, nyní mají však panské šlifry, sotva že je tak drobet drží. Šněrovačky mají rozličné barvy, soukenné, hedvábné a rozličně vyšívané ; některé již i lajblíky mají.

Ženy provdané nosily ještě r. 1800 místo čepců taková břemíčka na hlavě, která se přivázala na hlavu, aby nespadla.

Nyní však již se to změnilo; svobodná děvčata nosí čepečky, jedna pěknější než druhá, tak velké, že se jí sotva na hlavě držír neb jest tak veliký* jako pěnkavčí hnízdo, při něm ale jsou krajky široké a drahé, že by šest čepečků koupil za jedny krajky ; vzadu pak při těch čepečkách mají veliké mašle z bílého kamrtuchu, rozličnými katrami vyšité.

Ženy nosí čepce veliké k sedlu podobné, dlouhými kaloury přivázané, vzadu mašle z těch kalourů, a mají podušky za ňadry.

Mužské pohlaví se mnoho nezměnilo v kroji; nosili klobouky na tři facky, to jest klobouky třírohé, pod nimi na hlavách čepičku, n\ní nosí klobouky rozložené a též pod nimi čepičku; kabáty nosili modrosoukenné, jakož až posavad nosí, bez kapes, knoflíky od hora až dolů; nosívali střevíce a modré punčochy, nyní však nosí všichni boty, dle běhu, jaká móda jest. Bývali svorni mezi sebou, nyní, žel tomu, tak není; nosili copy jakož i vojáci, však to pominulo; též v hlavách hřebeny upevněny mívali, 1) nyní jim je ženy převzaly.

Také počalo nosit mužské pohlaví pláště, takové jako měšťané a vrchnosti s velmi velikým kráglem, tak že až přes zadnici přesahovaly. Měšťané, řemeslníci vyšší a nižší nosívali v zimě boty a krátké spodky, v létě střevíce a punčochy; nyní nosí vesměs spodky a boty, pantalon pak jako panduři.

Nosívali až do r. 1800 klobouky a čepice, však od toho roku počali klobouky zahazovat a rozličné čepičky jako maškary na sebe brát. Když bývaly roboty na panství plzeňském, bědovali sedláci, že

1) O této mode vypravoval mi stařičký, skoro již 90tiletý, strýc Kašpar v Kostelci u Vorlíka, že do naší vsi chodívali „handlíři" od Nepomuka, majíce hřebeny ozdobné ve vlasech. Zbt.