str. 38

křídla jsou v ohni udělaný a k tomu také nikdá lačný není. .— Otázka: Proč kohouty na kostele stavějí a slepice ne? Odpověď: Kdyby slepice nahoře byla a vejce nesla, tehdy by dolů spadly a se rozbily. — Hádej : Bylo stádo husí a přiletěla k nim jedna husa, řekla: „Zdař Bůh. sto husí." Odpověděly ty husy: „Není nás sto. Kdyby nás bylo ještě jednou tolik, potom polovice tolik a pak čtvrtina tolik a ty, ještě jedna k tomu, tedy by nás bylo sto zouplna. Nu hádej, kolik jich v tom stádě muselo být? Odpověď: Třidceti a šest.

O rybách. Hádej: Jakých jest ryb nejvíce ve vodě? Odpověď: Mokrých, neb se vodou smáčejí. — Hádej: Která jest ryba nejlepší? Odpověď: Herink, neb krmí všeliké krajiny, chudé i bohaté lidi. — Hádej: Přišel jeden host do jednoho hospodáře domu a vypadl dům oknem ven, tak že zůstal hospodář v hosti skoro celý den? Odpověď: Že ten host nebo síť anebo nevod, to bývá puštěno do vody, totiž do hospody rybní, a ta vypadne oknem, totiž děrami ven á hospodář, totiž ryba, vostane v sátce aneb v síti jako v hosti. — Otázka: Kterak by chtěl ryby neb maso nasoliti, aby se od roku do roku nemohla zkaziti? OJpověď: Nasolil by je ten den před Novým létem. — Hádej: Proč ryby strouhají aneb loupají ? Odpověď: Kdyby měly peří, škubali by je.

Hádej: čtyřnohý popad jednu nohu, pak vzal dvounohý tří-nohou maje hněv a zlost, čtyřnohý tu jednu nohu upustil, neb naň prudce třínohou mrštil, pik vzal dvounobý tu jednu nohu, sedl na třínobýho a tu jednu nohu snědl? Odpověď: Pes vzal ševci paznoht (který jedl), na kteréhož hodil švec svou třínohou stolici, až musel paznoht pustiti. Pak jej švec vzal a snědl. — Hádej: Který živočich jest k vlku nejpodobnější? Odpověď: Vlčice. — Hádej: Dobrý kůň má míti deset povah, dvě od zajíce, dvě od lišky, dvě od vlka, dvě od osla, dvě od pěkné ušlechtilé panny. Ta jest otázka, jaké jsou ty povahy? Odpověď: První od zajíce, aby byl rychlý a chutně běžel. Druhou, aby byl k běhu lepý a způsobný. Od lišky tyto : první, aby měl čisté světlé oči, druhá, aby měl pěkný tlustý ocas. Od vlka tyto: první, aby dobře jedl, druhou, aby lehce klusal. Od osla: první, aby měl dobré a tvrdé kopyto neb roh, druhá, aby srsť velmi nepouštěl. Od panny: první povahu, aby pyšný a hrdý byl, druhou povahu, aby byl poslušný.

Hádej: V které krajině je3t nebe tři lokte dlouhé? V jámě, kteráž není než loket zšíří, když jeden tam stojí, nemůže šíře nebe viděti. — Hádej: Který jest den v roce nejdelší? Který má noc nejkratší. — Hádej: Kolik jest dní od začátku světa? Sedm, neb jich více v týhodni není, když ty minou, začínají jiní. — Hádej: Co jest to: Všechen svět lýky svázaný? Cesty.

O člověku. Hádej: Kdo jest se nenarodil a umřel ? Adam a Eva, kteří v ráji byli. — Hádej: Kdo jest sekal dříví na své mateři? Adam na zemi, z které jest učiněn; ta jest jeho matkou byla.