str. 37

Zvon, ten s velikou prací bývá z země vyzdvižen a s velkým usilováním zavěšen a potom v něj zvoní. — Hádej: Jeden mne nese, dva mne vedou, tři tábnou, čtyři glejtují, pět jich mne oblupují, tak mne o živnost připravují? Odpověď: Že jest předeno, to nese špalek, na kterémž jest \ijadlo dvě dřeva na přič položená je vedou, pět prstův na ruce klubko vijí. — Hádej: Všemu, což na světě máš, to dávám na krátký čas, cožkoliv žádá podle své spůsobnosti, život, smrt, tělo, krásu, mladost, velikost, malost, škaredost, hubenost, starost, všeho dosti; ale sobě toho nemohu dáti, abych mohl to do sebe míti? Odpověď: Jest zrcadlo.

Hádej: Který den sváteční jest nejpříjemnější a nejstrašlivější? Odp.: Sv. Martina a jiných, na které platové přicházejí; těm, kteříž je berou, jsou příjemní, ale těm, kteříž dáti mají, jsou strašliví! — Hádej: Co oblak proráží? Modlitba sirých. — Hádej: Co jest prostřed v páteři (růženci)? Šňůra aneb struna, na které jsou navlečené. — Hádej: Zač sedláci nejvíc Pána Boha prosí? Odpověď: Za jízdné koně, neb kdyby těch nebylo, jezdili by páni na sedlácích.

— Hádej: Proč v Holomouci kostel ustavěli? Odpověď: Proto, že nemohli Holomouce v kostele stavěti.

O vodě. Hádej: Běžící stojí, měkký jest tvrdý, mdlý jest silný a málo jest mnoho? Odp.: Tekoucí voda, když zmrzne, stojí, a pak bude silná a tvrdá; bylo prve mnoho krůpějí, když zmrzne, bude jich málo.— Hádej: Která voda jest nejzdravější, aby se mnohé nemoci uvaroval a zvláště těm jest zdráva, kteří jí užívají? Odp.: Že ta, kterou půdy a paláce kropí, když tancují, aby jim ten prach v hrdlo neb do nosu nepřišel, neb z toho veliké nemoci pocházejí, a to jeden sám udělá, že pokropí bez pomoci těch, kteří tancují. — Hádej: Kde nejdráž vodu kupují? Odpověď: U hospodských šenkýřův a šenkýřek, kteří ji mezi víno a pivo míšejí, a u apatykářů, když sprostou vodu mezi druhé míchají. — Otázka: Jaká voda nejvíc oklamává? Odpověď: Která z očí pláče ženského teče. — Hádej: Která voda člověka zarmucuje? Odpověď: Která do střevíc teče, neb ho stará a k tomu má, aby sobě jiné střevíce koupil anebo staré flekovati dal.

— Hádej: Kolik jest džberů plných vody v moři? Odpověď: Kdyby na jednom dosti bylo, nebylo by potřeba žádnýho víc.

O ptácích. Hádej: Jest domek velmi malý, nemá vrat ani dveří, ani oken k tomu, avšak roste maso v tom domu, také má mnohé kosti a z toho zisku dosti? Odpověď: Že jest vejce, z kteréhož se kuře vylíhá. — Hádej: Soudek dobře stažený, bez rukou a obručí dobře sražený? Odpověď: Vejce. — Hádej: Co jest prve bylo, slepice-li či vejce? Odpověď: Slepice, neb jest ptactvo prve stvořeno, nežli vejce sneseno. — Hádej: Jeden pták v povětří se vyzdvihá, jemu podobný na zemi bytu nemá, křídla v hezkosti jsou zrostly; kdyby měl jísti, tehdy by mu nestačilo osm volův? Odpověď: Že jest kohout na kostele a k němu podobný nemá života na zemi, a jeho