str. 35

Hádej: Uzřím-li, nezdvihnu; neuzřím-li, zdvihnu, a leč by se styděl, tedy minu? Odpověz: Jest díra v ořechu, kterému říkají ,Pískej' (?)• — Hádej: Byl muž a nebyl muž, šel cestou a nebyla cesta, našel něco a nevěděl co, dal to někomu a nevěděl komu? Odpověď: Byl kněz, jenž není žádný muž, šel po ledě, neb není obyčejná cesta, našel ořech, nevěděl, je-li dobrý neb zlý, dal jej zakuklené osobě, nevěděl, je-li žena nebo panna. — Hádej: Který jest les bez listu, silnice bez prachu, dům bez dýmu, země bez zlodějů, bez lásky bratrské plémě? Odpověď: Jedlový les jest bez listu, lodí bez prachu anebo voda plavcá, ráj bez domu, nebe bez zlodějů, k tomu bratrství bez lásky jsou ti v pekle bez božské milosti a nebeské částky. — Hádej: Má plná ňadra kamení a nikda bez bratrův není, má sukničku červenou, velmi pěkně změřenou? Odpověď: Jest šípek.

Hádej: Nemá krve ani masa a nese maso a krev, a mnohé jest tak silné jako lev a umí tou cestou chodit, kterouž žádný nemůž šlakovati? Odpověď: Je loď. — Proč sejr strouhají? Odpověď: Proč peří nemá; museli by jej sic škubati. — Hádej: Jakého hlasu na trhu nejvíc jest? Odpověď: Zač to? — Hádej: Který jest nejlepší kámen? Odpověď: Mlejnský, neb nám mouku dává. — Hádej: Které jest nejlepší koření? Odpověď: Sůl. — Hádej: Co jest bělejšího nad mléko? Odpověď: Den. — Hádej: Chodí po mnohých krajinách sem i tam, jako by byl každému znám, a vždy na jednom místě stojí? Odpověď: Voplen v kole, nebo šina. — Hádej: Ujímám-li, přibývá; neujímám-li, menší bývá? Odpověď: Že jest díra, kterouž vrtáš nebozezem; ujímáš-H více drtin, tím díry přibývá, pakli míň, tím menší bývá. — Otázka: Kterak by chtěl na strom vlézti, kdyby byl nití obvázán, aby ani pod nit, ani přes nit nelezl, ani trhajíc nit nahoru lezl? Odpověď: Musil by nit roztočit, a tak skrze nit na strom vlézti, vleza hrušek načesati. — Otázka: Když jeden do apatyky vejde, co nejprv čije? Odpověď: Nos toho člověka, který tam vešel, ten nejprv kořen čije a vůni. — Hádej: Proč ženy brady neholí? Odpověď: Neb mlčeti nemohou; kdyby mluvily tehdáž, když by je holil, zřezal by je bradýř. — Hádej: Co jest v noci prázdné a ve dne plné? Odpověď: Hrnce, kotlíky a jiné nádobí, kteréhož ve dne potřebujem, též také i střevíce.

Hádej: Jede přes vodu a neomočí se? Odpověď: Slunce, které všemu světu svitl. — Hádej: Chodí v prostředku slámy i svrchu a nečiní chřestu ani křiku? Odpověď: Slunce. — Hádej: Co jest to? Chodí do vody na hlavě a neutopí se ? Odpověď: Jsou hřeb}', kterými šíny přibíjejí se na kolách. — Hádej: Čtyři bratři dobře známí honí se s křikem bez láni, však kdyby se měli spřížiti, jeden druhého nemůž uhoniti? Odpověď: Že jsou čtyry kola u vozu, ta vrzají a ne-lají, jedno druhé neuhoní nikterakž. — Hádej: Jest velký a silný, chodí skrz mnohé krajiny cizí, má na sobě duši a tělo, tak buď žena