Také Komenský přisvědcuje: „Šprýmy, ostrými připovídkami a pohádkami se potýkati vtipná věc jest."

Oblíbenosti hádanek nasvědčují zvláštní sbírky hádanek, vydávané často počínajíc věkem XVI. Kád bych laskavé čtenáře v tomto článku seznámil s obsahem jejich. Bude odtud patrno, že leckteré hádanky, jež podnes kolují v lidovém podání českém, jsou původu starého a že již pradědové naši jimi se bavívali. Hádanky některé jsou prostinké, oplývajíce jadrným humorem lidovým; jiné jsou patrně původu umělého, zdá se, cizího. Není potřeba připomínati, že da sbírky přibrány byly také hádanky s vtipy trochu mdlými i někdy nejapně sosnované, a že tam zabloudily hádanky neslušné, proti kterým již Hus brojil. Starý původ prozrazují mnohé ťyto hádanky,, jejichž vtip a říznost, jimiž si tropil skladatel smíšky z rozmanitých zjevů, nešvarů a křehkostí své doby, přirozeně za několik století pobledly, zvetšely a čtoucímu na konci věku XIX., zejména, když nezná podrobné života staročeského, není vše jasno, nejsou narážky a žertíky často také přihrublé srozumitelný.

I.

Sbírka hádanek staročeských byla tištěna již před rokem 1567. Téhož roku totiž dovoluje biskup v Olomouci prodávati „Pohádky velmi kratochvilné" (Jungmann, Hist. lit. IV. 203). Sbírka asi b.yla pak doslovně přetiskována. Jungmann zná vydání v Litomyšli roku 1626, v Olomouci 1668, 1783 a jiné. Mám tu před sebou vydání této sbírky, jak se zdá podle tisku, z věku XVII. pod tímto názvem: „Velmi kratochvilné pohádky o rozličných věcech pro ukrácení chvíle a obveselení lidské z mnohých smyslů sebrané a tuto znovu vydané. Vytištěna v Holomoucí roku tohoto"- Knížka má 16 stránek. Vysvítá z četných chyb, že opisovaé nebo ten, kdo přetiskoval starou sbírku, nerozuměl již všemu a překrucoval smysl. Podávám výběr hádanek staročeských z této sbírky:

Hádejte všichni vespolek: Jest jedna věc ušlechtilá, pěkná a čistá, mladá a neskrytá a ta veliké věci přikrývá, nemá ruky ani žádné nohy, činí ve všech zemích divy mnohé, pravdu množí, lež a klam zahání, ranění a bodení brání, žádného slova říci neumí, jedině znamením svým pomáhá zemím a lidem mnohým. Odpověz a rci: že jest pečeť. — Hádej: Jest jedna věc neznámá, jsouc živá, byla mladá a po smrti teprv sílu má, mnohé trhy a koupě činívá, hotová-k zlému i dobrému, někomu činí radost, jinému žalost? Odpověz a rci, že jest péro, kterým se píše; když bylo v huse, bylo mdlé a měkké a po smrti husy bylo tvrdé a silné; užíváme ho k zlému i dobrému, jak potřebí jest komu.