str. 24

druhý, třetí atd.. až jest řada plná. Nyní hnou se z místa, jdouce kus cesty, a jeden po druhém seskakuje.

Malým válcem nazývají výkon kluka, který natáhne se na zem jako šňůra, ruce přiloží k tělu a válí se bleskurychle před sebou. Při velkém válci lehnou si dva kluci na sebe, hlavou k nohám kamaráda, drže se jich pevně rukama a počnou se váleti nejen po travnatém kopci, nýbrž často rozpustilá ti pustí se i na návsi po kopečku dolů, bláto nebláto.

Kotrmelcův umí kluci několik druhů. Rovné, zpáteční, za palce a zkřižného panáka (viz Bartoš „Naše děti" str. 193.). Rovným kotrmelcem jmenují onen pohyb, kterým kluk hlavou o zem zavadí a nohy přesmykna přes hlavu k zemi nimi dopadne. Zpáteční kotrmelec3) vyžaduje sílu v kříži a pružnost svalstva; jest to výkon nesnadný a většina kluků ho neprovede. Kotrmelec za palce jest cvičení dosti obtížné, ale některý kluk kotrlec ten velmi hbitě provede. Chce-li se vyznamenat, překu-táluje se jako klubko několik metrů před sebou. Kluk sedna na zem, zkřižuje nohy chytna se palcův u těchto a rychle se převrací. Když kluk chce provést zkřižného panáka, sedne na zem, zkříží nohy a ruce složí jako k modlitbě. Tak složené je před sebe natáhne a rychle dělá kotrmelce před sebou. Jest to výkon dosti nesnadný, vyžadující švižnosti těla.

Při „ručkování" cvičí kluci taktéž svou sílu a mrštnost. ("Viz Bartoš „Naše děti" str. 195. — Házeti drva do peci.) Někteří hře té říkají „holuby tlouct". Jeden kluk lehne na znak, rozepře ruce a vztýčí nohy. Druhý kluk postaví se na dlaně ležícího hocha, chytne se za vztýčené nohy a skočí, při čemž hoch ležící mu pomáhá, takřka ho přehazuje

Neumí-li kluk dobře vyhazovat, může býti sebe lepší skákal, nepodaří se skok dobře. Také „kolotoč" nebo „točkolo" jest dobrý tělocvik, který provádí kluci, když jest jim zima. Sestoupnou se do řady, kus od sebe nebo za sebe a počnou točiti: napřed pravou, pak levou nohou pomalu; pak vždy rychleji a rychleji, až do únavy. Naposled točí oběma rukama, tak se zahřívajíce.

Také „řefaz" jest dobrým cvikem pro děti. Sedm 4) kluků postaví se do řady, podají si ruce a natáhnou hodně „řetěz". Náčelník (hoch I.) čítá zvolna jedna, dvě, tři, jedna, dvě, tři atd., při čemž začne „řetěz" zmotávat, který jest pořád natažen. Hoch náčelník vede celý tento řetěz pod spojené ruce předposledního a posledního hocha (tedy pod ruce šestého a sedmého), proplete ho klidně a utvoří důmyslný suk či článek, t. j. pátý kluk proplete se kolem předposledního, kluka nehýbajícího se z místa (šestý kluk) a omotá své levé

3) U Bartoše „Naše děti“ zove se kotrmelcem německým. 4) Muže jich býti však dle libosti.