str. 21

V témž trámu uprostřed světnice zadlabáua jest štěrbina asi 1 dm široká a 2 cm vysoká, v níž jest zasazeno hebadlo, nástroj na pletení provázků pro domácnost. Nástroj tento skládá se ze dvou desk mezi nimiž jest kolmo zasazeno jedno ozubené kolečko, klikou opatřené a v sousedství tohoto 3—4 hřídelíky cévkami opatřené, do nichž zasahují zuby kolečka. Točí-li se klikou kolečko uprostřed, musí se otáčeti i všecky sousední hřídelíky. Na jich prodloužené čápky uvazují se jednotlivé pramínky a tak se splítají v provázek.

Před příčním trámem uprostřed světnice a málo pod ním bývá v některých sencích veliké bidlo, silný poval, ve stěnách hned při stavbě dobře zapuštěný. Na bidlo toto zavěšovala se především v noci těžká „svrchnice" s postele. Na druhém konci visivaly též šaty, pře-dánka („pozvazky") a jiné věci podobné, uprostřed bývalo prázdno, aby byl rozhled na stůl a na obrazy. Někde na ně věšeli i bejšedló. V přástkách sloužilo toto bidlo chase za hrazdu: chlapci dělávali na na něm všelijaký originelní tělocvik, děvčata vázala si na ně „hej-šečky" (houpačky) atd. Když prý to opravdu při bidle obživlo, bývalo na něm všelijakých „kozelců", kotrmelců a štulců a pod ním smíchu a výsměchu až Boží dopuštění.

Kromě tohoto bidla táhla se dvě slabší v úhlu nad kamny, ke stropu zvláštními dřevěnými uchy připevněná. (Viz obr. č. 1.)

V trámu a za trámem uprostřed světnice míval hospodář chodský skladiště svého nemnohého náčiní řemeslného. Bývalo tam několik nebozízkův a vrtátek mezi pňválky za trámem zastrčených, při těch strouhač, kleště, kladivo „s babkou", v trámu zapíchána sídla a „špíse" na sešívání cepů atd.

Dřevorubec má to skladiště hojnější. Strouháčů je několik, mezi nimi některé jako podkova ohnuté — těm říká se „skoblíky" — „koplice", rovná i oblá, na vysekávání „vokřinů" (dřevěných mis na těsto), „náseč" na dělání dřevěných korýtek atd.

Často však býval pro věci tyto, zejména pro větší kusy, zvláštní „šrák", prostá tyč, někde za hlavami postele na stěně přibitá, ale ke stěně jen na koncích přiléhající, za níž vše to bezpečněji viselo s stálo.

Zhusta zastrkují za trám také břitvu, aby na ni děti nedosáhly, a také brejle, ba i písma z téže příčiny.

Na zdi nad postelí nebo nad lajcí mezi okny visívají pilky, v chalupách dřevorubeckých též velké pily dřevařské.

V zimě stává v genci také špalek (v senci dřevorubecké po •celý rok), na němž robí hospodář nejdůležitější práce řemestné pro domácnost, jako jsou: hrábě, cepy, čela do tahu atd. Čas od času přináší se sem též strouhací stolice.