str. 20

vého, asi 3 dm dlouhého a 2 dm silného, jež za syrová úplně vydlabe jako rouru, nechávaje okolo dřeva sotva na 1 cm. Rouru dobře vyhladí a vyčistí a dole „hantorníkem" (strou-háčkem, jímž bednář „hantor", dráhu na dno zařezává) zařeže asi ve výši 1 cm od kraje hantor jako bednář dráhu na sudě. Do dráhy této zapustí se dolem dno co nejlépe vyschlé, ostatní pak se už pořídí samo: syrové dřevo slaníku se seschne a dolehne na dno se všech stran tak, že je vícekráte nikdo ze slaníku zdravě nedostane. Zadní strana slaníku bývá plochá a prodloužená a v prodloužené části otvorem opatřena, aby se mohl slaník na stěnu za hřeb věšeti; předek je obyčejně oválný a někdy i uměle rýsovaný. Nahoře přiděláno jest víko, tenké prkénko, jež jest vzadu čípky opatřeno a těmi ve stěnách slaníku zasazeno, takže se může pohodlně odklopovati a zaklo-povati

Čís. 5. Starodávné hodiny s truhlíkem. Kresba akad. malíře F. Velce..

Mezi ložem a kamny, obyčejně blízko nad nohama postele, bývají nejčastěji hodiny. Staré hodiny mívaly krátké kyvadlo a ta kývalo rychle, mocně tikajíc, nad číselníkem. Stroj byl ovšem dřevěný a místo nových řetízků visela závaží na provázcích, k jichž ochraně před dětmi a před kočkou i psem byl před hodinami pevně ke zdi přisazen hezky vysoký (na 1 metr i vyšší) truhlík, pěkně malovaný a nahoře ozdobně vyřezávaný. (Viz obr. č. 5.) Yzorek p. Velcem zobrazený (č. 5.) má z předu 115 cm, vzadu 130 cm, široký jest 20 cm.

V některých starodávných světnicích padá do oka zvláštní předmět, v němž se učí děti choditi. Bíkají mu běhadlo. Podstatou bě-hadla jest tyč dřevěná, sahající od země až do stropu. V zemi je zasazena ve zvláštním důlku volně, tak aby se mohla otáčeti, a u stropu bývá přitažena k trámu též volně, koženým nebo železným uchem- Ve výšce, co by dosahovalo ročnímu dítěti po páždí, jest do tyče zapuštěno dřevěné, as 3/4 m dlouhé raménko, v němž jest na konci zasazen dřevěný oblouček látkou obalený nebo slámou pečlivě opletený. Do obloučku tohoto vsadí se dítě a toto držíc se rukama ramínka přendavá prostě nohy, při čemž je běhadlo samo vodí, jenže pohříchu pouze do kolečka.