str. 5

a kost s tabulkou: „Pamatuj, člověče, na smrt", vždy pod obloukem, který jest tvořen dvěma větvičkami listí, spojenými uprostřed květem. Po stranách osob vyobrazených bývají často květiny malovány (tab. II. 102). Jako třetí způsob okrašlování nalézají se 12kráte 5) na začátku nebo konci modlitby, častěji tam, kde vyobrazení před tím popsané schází, větvičky s více méně stilisovanými listy, květy a poupátky (tab. II. 20 a 39).

Nápis jednotlivých modliteb jest jednoduše zelenou barvou bez dalších okras psán; první nebo první dvě řádky modlitby nebo písně vždy jsou pak červeným inkoustem provedeny a první písmeno — toť čtvrtý způsob okrášlení — jest vždy různými barvami pravidelně pestře ozdobeno: písmeno (fraktura) jest buďto nejrůznějšími geometrickými vzorky (kruhy, polokruhy, čárkami, proužkováním, tečkami, křížky atd., tab. II. 16 a 102, 110) anebo jednotlivými květy nebo poupátky (tab. II. 40 a 105), ba větvičkami (tab. II. 20) ozdobeno; kromě toho vychází z každého písmenka větvička s lístečky a květy naturalisticky provedenými nebo stilisovanými; nalézáme zde růže, pomněnky, zvonečky, slunečnice, hrozny a celou řadu květů stiliso-vanýcb, neurčitelných. Na písmeně S na stránce 16. (tab. II. 16) nalézáme kromě toho pěkně provedeného kohoutka.

Za pátý způsob okrášlení lze uvésti, že na všech stranách v obou hořejších rozích se nacházejí větvičky — jablíčko s dvěma lístečky (viz tab. II. 16 a 102) — vždy a všude stejně provedené. Toť jediná okrasa, která se opakuje.

Konečně jsou pětkrát — tam kde modlitba či píseň končí a místo k této okrase zbývá — též dolejší rohy listů podobnými, vždy však jinými větvičkami (tulipány, pomněnkami atd.) ozdobeny; mezi nimi (tedy v prostředku dolejšího okraje) se pak nalézá buďto jiná květinka (tab. II. 23) anebo několik paralelně vedených různobarevných oblouků jako duha (tab. II. 27), na nichž dvakrát (str. 2 a 109) sedí pestrý ptáček (tab. II. 109).

Barvy všech okras jsou; zelená, žlutá, červená, růžová, hnědá, šedomodrá a černá.

5) A to pouze na prvních 39 stránkách, dále jen ještě jednou na str. 73.