str. 4

Ozdoba knížek (viz tab. I.) pořízena — kromě toho, že nápis a první nebo první 2—3 řádky červeným inkoustem psány jsou — okrášlením začátečního písmene vždy dle téže zásady, nikdy však stejně provedené.

Písmeno to — fraktura — jest na stinné stráuce růžově proužkováno a vykazuje obyčejně na světlé stránce silnější tmavozelený zlacený obrys; 2) po obou stranách pak se nalézají světlozelené, zřídka červené nebo žluté lístečky a někdy nějaká poupátka nebo květy (tab. I. 1, 2, 9, 10, l1). Sem tam vyrůstá z písmene celá větvička s květy (viz tab. I. 2); častěji však leží tato o sobě zvlášť nad písmenem (viz tab. I. 9, 10 a 11; jiné větvičky 3—8). Takto boha-těji ozdobených inicialek napočítáme v celku 23, jednodušších 18. Kromě toho jest jednou nad nápisem s inicialkou J celá kytice, upravená skoro ze všech druhů poupat a květů, jaké v knížce roztroušeny nalézáme (tab. I. 1). Mezi nimi nacházejí se růže, zvonky, slzičky, fialky atd. Květy jsou naturalisticky podány, ale někdy již více stilisovány.

K provedení okras bylo použito následujících barev v různých odstínech: žlutá, růžová, červená a zelená. Modrá schází úplně. Některé květy jsou bledší barvou malovány a obrys pak tmavší, třeba jinou přetažen. Vše bylo inkoustem předkresleno. Motivů zvířecích a geometrických v této knize není.

Velmi bohatě ozdobeny jsou modlitební knížky, majetek musea třebenického, které nám laskavě byly od p. Dra. Paříka ku vypsání zapůjčeny. Obsahovaly původně 138 stránek, tedy 69 listů, chybí však a chybělo patrně již před vazbou knížek dle červeně naznačených čísel 8 listů kromě titulního. Není nikdež známky, kdy a kým knížky ty sepsány byly; že se v nich nalézá ještě „Píseň chvály k sv. panně Rozalii, patronce proti ráně morní" (str. 118, jediná to píseň), svědčí snad, že sepsány byly dle staré předlohy.

Ozdobení stalo se několika způsoby, nikdy však stejně, vždy jinou ornamentikou, jinými barvami. Plný obraz, t. j. obraz celou stránku vyplňující, nalézáme pouze jeden, a to na stránce 10., představující Krista Pána na kříži pod obloukem krajkami a střapci obroubeným.

Druhou okrasou, v celku 20kráte provedenou,3) jsou obrázky před nápisem *) některých modliteb, představující svaté a světice s příslušnými příznaky (Josefa, Jana Nep. na mostě, Alžbětu almužny rozdávající, Annu, Barboru, Kateřinu, Jiřího, Antonína z Padovy, Vác-slava, Rozalii, Michala) nebo sv. Trojici, Pannu Marii, Anděla strážce, na nebe vstoupení, Ježíše umučeného a konečně insignie smrti, lebku

2) Zlato jest větším dílem setřeno.
3) Nalézáme ji na první stránce a pak teprv od 40. stránky dále.