str. 739
ratel p. MUC. J. Jíra. Diluvialní kosti z Podbaby, mlaty, kamenné nastroju a bronzové náramky ze Záběhlic, ze Šárky, Podbaby, Veleslavína, z Břežan, ukázky z kosterních hrobů podbabských, znázornění kopání na Levém Hradci a j. jsou zde vyloženy. Vedle starých knih prohlížíme si starý, fantastickými skupinami pomalovaný strop, kroje literacko z Týniště, zbytky dávné lékárny, Liedlovu mapu království českého, havířský kroj a j. K výstavce družily sú také přednášky rázu národopisného v Měšťanské Besedě. Přednášel tu dr. E. Kovář o národopisné výstavě, lidovým humorem ii pohádkami pobavil tu šprý-movný pan otec Hrobský z Hrobin. V národních krojích zatančili moravské tance (jichž učení na se vzal ochotně p. JUC. Fr. Mézl, starosta Mor. Besedy) dámy a páni výstavkového komitétu.    Z. V. Tobolka.

Sjezdy.

* Sjezd odborů národopisné výstavy českoslovanské a přátel Českoslovanské vlastivědy bude konán ve Hlinsku dne 15. srpna 1893. Upozorňujeme na tento sjezd již nyní jak odbory národopisné výstavy českoslovanské, tak i veškerá českoslovanská musea, musejní a jiné odborné spolky příbuzné a vůbec veškeré přátele ěeskoslovanské vlastivědy, i vyzýváme co nej-důtklivěji, aby tohoto sjezdu se četně súčastnili. neboř jeho jednání neobmezí se pouze na úpravu a postup další činnosti národopisné v zemích koruny české, nýbrž bude též rokováno o mnohých časových a velmi důležitých otázkách. Bude to poprvé, kdy sjedou se zástupcové našich museí ke společné úřadě, v níž má býti a bohdá bude položen základ k důležité práci, jejíž zdar bude míti v zápětí značný úspěch pro českou vědu i pro musea sama, a zahájí akci, jež bude závažným postupem v řešení otázky ochrany našich starodávných památek. Přejeme v zájmu věci, aby byl tento sjezd, prvý svého druhu, co nejčetněji obeslán všemi musejními r spolky a jinými interessenty a aby byl šťastným počátkem další společné akce. Účastníkům sjezdu poskytne též okresní národopisná a průmyslová výstava, jež bude ve Hlinsku od 13. do 27. srpna 1893 pořádána, mnoho zajímavého. Veškeré dopisy pro výstavní výbor buďtež adres-sovány: „JUC. K. V. Adámek, kandidát advokacie ve Hlinsku (království české)".

* Sjezd folkloristický a anthropologický v Chicagu roku 1893.

Podle dalších zpráv, které nám byly zaslány, přihlášeny byly studie: Landau, Upon the comparative study of Folk-tales and Mythology; Achelis, An ethnographie problem; Jastrow, The historical study of religion; Sébillot, Populär Tradition in France from 1889 to 1893; Prato, The symbolism of the Vase in Mythology, Ideography, Languagé, Hagiography, Literatuře and Folk-lore. Lidové koncerty bude říditi F. W. Root. Všecky dotazy přijímá F 1 e t c h e r S. Basset, 5208, Kimbark Avenue, Chicago. Sjezd bude 10. července t. r. — Dne 28. srpna bude sjezd antropologický. V předsednictvu jsou F. Boos (fysi-kalní anthropologie), W. H. Holmos (archaeologie), O. T. Mason (ethnologie), W. W. Newell (folklore a náboženství), D. Z. Brinton (linguistika). Dotazy přijímá C. Stanislav Wake, Local Secretary, Department of Ethnology, World's Columbian Exposition, Chicago.    Zbt.

Společnosti a nové časopisy

* Známý spisovatel v oboru lidovědném M. Angelo de Gubernatis založil Společnost folkloristickou italskou. Bude vydávati sborník „R i v ist a de Ile tradizioni popolari i t a 1 i a n e". Předplatné 12 fr. pro členy spo-