str. 721
klady. Hry. Písně. Hádanky. Pohádky a pověsti. Rozmanitosti. Dodatky. Studie podává zajímavý materiál přirovnavací pro bádání v oboru lidovědy.    Zbt.

Cosia /JaBHflOBa. PyocKoe tcpyaeeBO h pycoKia KpyaeeBHimu. Petrohrad 1892. Text a atlas ve foliu. Neviděli jsme ještě tak krásného díla o národním krajkářství, jaké tuto po ponuknutí Stasova vydala S. Davidova. Po více než 10 let objížděla se subvencí státní různé gubernie severního a středního Ruska, kde se v osadách pěstuje krajkářství, a sbírala pilně vzory i statistiku práce. Výsledek obojí práce je překrásný. V díle prvém (textu) pojednává o tomto odvětví velmi znalecky, o každé gubernii samostatné, charakteristije stil práce, podává dějinný vývoj i rozvoj práce nynější. V celém Rusku pracuje nyní na vsích dle jejího výpočtu 32.514 krajkářek, které ročně urobí 8,771.250 aršínu krajek v ceně 1,953.114 rublů. Druhý dít je přebohatý atlas tabulí se vzory krajek z různých gubernií v krásných foto-typiích. Nejkrásnější krajky dělají se v guberniích severních a východních.

S.

@NZ@Referáty o časopisech.

Zbiór wiadomości do antropologii krajowej. Wydawany staraniem komisyi antropologicznej akademii umiejętności w Krakowie. Tom XVI. (Krakov 1892). Oddíl archaeologicko-anthropologický posledního dílu Zbióru je proti starším menší, ne cenou ale obsahem. Obsahuje pouze dvě větší práce a to článek „Charakterystyka fizyczna ludności żydowskiej Litwy i Rusi na podstawie własnych spostrzeżeń (str, 1—62), od dra Jul. Talko-Hrynce-wicze s 53 tabulkami v textu, a archaeologickou práci B. Ossowského „Sprawozdanie trzecie z wycieczki paleoetnologicznej po Galicyi w roku 1891. (str. 63—9G). Prvý článek obsahuje důlužitý materiál k seznání anthropologie židů. Mezi židy ukrajinskými a liievskými není fysické různosti, pouze jsou první tělesně silnější, žijíce v lepších poměrech. Zkoumání však dále jasně ukázalo, že jsou Židé rasou smíšenou, to vidět i ve vzrůstu těla, i v tvaru hlavy i v poměrech komplexe. Práce Ossovskfho zabývá se hlavně popisem žárového pohřebiště v Bielzu Zíoiém (srovnej Český Lid II.), se zajímavými hroby s popelnicemi dnem nahoru postavenými, zmínkou o několika před-historiekých osadách (v Dombrově a Vygnance) a dvou kurhanech u Myszkowa v zaleszczyckém powiatu. Dr. Józef Majer připojuje popis lebek a kostí ze skříňkového hrobu uwisłskeho (str. 97—108), a dr. J. Talko-Hryn-cewicz popis kurhanu nalezeného v Majdanówce na Ukrajině (str. 109—110).

S.

Bulletins de la société d'anthropologie de Paris. T. III. (IV. Sériel Paris 1892. Větší nebo obecně zajímavější články jsou: M. Bordier. Le sifflet chez les peuples piimitifs (str. 15—24) s diskussi; Pauline Tar-n o w s k y. Études anthropométriques sur les prostituées et les voleuses (str. 95—104). Analysa práce pí. Tarnovské od Lorise Melikova; M. Azoulay. Quelle est la meilleure des méthodes de calcul des indices? (str. 104—111); Georges Hervé. De l'indice céphalique en France pendant la période néolithique (str. 124 — 134); Godel. Ethnografie des Soussous (Afrique) (str. 157—185); Olivier Beauregard. Egypte et Ethiopie. Axoum (str. 199 až 213). Félix Regnault. Du rôle des montagnes dans la distribution des