str. 722
races (str. 221—237); M. Lajard (ď Avignon). La race ibere fstr. 294—330) s diskussi; Georges Hervé. Le crâne de Canstadt (str. 365—376) s dis-kussi; Piette. L'équidé tacheté de Lourdes (str. 436—442). O nálezu nové sošky koně ¦/, doby sobí v jeskyni „des Espéhigues" u Lourdů. S diskussi. Zpráva G. de Mortilleta a Riviéra o nových nálezech mentonských (str. 442—450, 459—464). Na 10. konferenci transfonnistů přednášel J. V i n s c u o vývoji budJhismu (uveřejněno zde str. 397—426).    P.
L' Anthropologie. Rédacteurs M. M. Cartailhac, Hain y, Topínard. III. Paris (G. Masson) 1892. Obsahuje předně životopis Quatrefagesův od E Cartail-haca (str. 1) a řadu originálních prací, z nichž jsou nejdůležitější: M. Boule. Notes sur le remplissage des cavernes (str. 19). Dr. E. T r o u e s s a r t. Les primates tertiaires et l'homme sur américain (str. 257). Salomon Rei-n a c h. L'Étain celtique (str. 275). G. de L a p o u g e. Crânes de Gentil-hommes et crânes de paysans Notre-Dame de-Londres (Hérault) (str. 317). Lidé vyšších tříd se více kloní k dolichocefalii. L. Siřet. La fin de l'époque néolithique en Espagne (str. 385). Emile Cartailhac. L'âge de la pierre en Afrique (str. 405). Obé důležité a zajímavé. Dr. R. V e r n e a u. Nouvelle découverte de squelettes préhistoriques aux Baoussé-Roussé, pres de Menton (sir. 513). Th. Volkov. Rites et usages nuptiaux en Ukraine (str. 540). Dokončení výborné práce, o níž přinesli jsme již referát v tomto ročníku C. L. str. 632. — P. Topi nard. De l'évolution des molaires et prémolaires chez les primates et chez l'homme (str. 641). Otto Am m on. La sélection naturelle chz l'homme (str. 720). Srv. toto číslo Českého Lidu.    N..
Zeitschrift für Ethnologie. Organ der Berliner Gesellschaft für Anthropologie, Ethnologie und Urgeschichte. Rédaction-Commission: A. Bastian, E. Hartmann, R. Virchov, A. Voss. — XXIV. Heft. 6. Berlin 1892. Obsahuje pouze zprávy zasedání společnosti, mezi nimiž jsou důležitější články následující: R. Virchow. Russische Alterthümer, namentlich Silber, Stein und Thongeräthe (str. 458—461); A. Lissauer. Über einige westpreussische Bronzeringe uud. deren Verbreitung (s tabulkou, str. 469—476); W. Belek a C. F. Lehmann. Mittheilung über weitere Ergebnisse ihrer Studien an den neugefundenen armenischen Keilinschriften (str. 477—488); Schumann. Skeletgräber vom Galgenberg bei Wollia, Pommern (str. 492—497); Pastor Becher. Zum Verständniss der Formen unserer deutschen Hausurne a (str. 556—561). Von Erckert. Archaeologische Ausgrabungen in Ungarn, namentlich in Pilin (str. 569—576).    N.

Mittheilungen des nordböhmischen Excursions-Clubs. Redigirt v. A. Paudler, J Münzberger, Dr. F. Hantschel. XV. Leipa 1892. A. Pau dl er. Zur Ortsnamenkunde (str. 147). Výklad topografických jmen: Klostergrab, Burgsleben, Sobochleba, Höflitz, Bürgiitz, Humpjletz, Leitmeritz (srv. i str. 339). W. Ronge. Kottowitzer Sagen (str. 166). A Paudler. Versteinert (str. 172). Dvě české povésti o zkamenělých liJech. J. Anders. Über die Erbauer und den Zweck der heidnischen Rundwälle (str. 177;. — Otázka kdo valy české stavěl, nedá se určitě rozřešit, jisto że Germaai, C«lti i Slované. Valy sloužily předem za místa k shromážděním a k bohoslužbě, jen v době nebezpečí i k ochraně. A Paudler. Heidengräber, (str. 209). Popis několika českých nálezů. E. Wim m er. Sagen aus Joachimsthal (str. 235). A. L i e b i s c h. Sagen aus dem Adlerlande (str. 246). Dr. W. J a n i c h. Scharfen-stein-Sagen (str. 255). E. Wim m er. Sagen aus West- und Ostböhmen (str. 316). M. Exner-Christen. Sagen aus Rokitnitz (str. 326).    M.